Доступність посилання

ТОП новини

США: масове вбивство на військовій базі у Техасі


Нью-Йорк – Америка шокована масовим убивством на військовій базі у штаті Техас, яке сталося в четвер. Наслідком злочину 12 людей було вбито і 31 поранено. Президент США Барак Обама назвав це «жахливим спалахом насильства».

Відомо, здається, майже все, крім причин злодійства. Це сталося на території військової бази Форт-Гуд десь о першій годині дня у четвер. Озброєний двома пістолетами армійський офіцер почав стріляти по солдатах, що виходили з будинку підготовчого центру. Його зупинила куля поліцейського, але не раніше, ніж той офіцер устиг убити 12 чоловік і поранити 31.

Злочинця поранено, але він вижив, і його стан лікарі визначають як важкий, але стабільний. Це 39-річний військовий лікар-психіатр майор Нідал Малік Гасан.

Як повідомляють, він народжений у штаті Вірджинія, закінчив Вірджинський технологічний університет, а потім студіював в армійському виші й здобув медичну освіту. Неодружений, бездітний.

За попередніми даними, він прийняв іслам під час військової служби.

Як сказала репортерам сенатор від Техасу Кей Бейлі Гатчісон, посилаючись на повідомлення начальника бази генерала Боба Коуна, майора Гасана невдовзі мали відрядити до Іраку або Афганістану.

Колеги розповідали, що в розмовах Гасан засуджував зовнішню політику США, засуджував присутність американських військ у тих двох країнах і протестував проти свого відрядження туди, навіть наймав адвокатів.

Напад вразив усю країну

Масове вбивство на території Форту-Гуд вважають найбільшим таким злочином за всю історію Збройних сил Сполучених Штатів.

Країна шокована. Канали телебачення перервали свої поточні програми і тривалий час вели на прямому включенні репортажі з місця трагедії.

Президент Барак Обама назвав подію «жахливим спалахом насильства». Він сказав: «Ми зробимо все, щоб отримати вичерпні відповіді на кожне запитання стосовно цього страшного випадку».

Обама наголосив, що, коли солдати гинуть за кордоном, це трагедія, але ще жахливіше, коли вони потрапляють під вогонь на американській військовій базі на американській землі.

Президент сказав, що його думки – про жертви, і він молиться за життя поранених і за родини загиблих.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG