Доступність посилання

ТОП новини

У Києві згадують падіння Берлінського муру


Київ – До двадцятої річниці падіння Берлінського муру у Києві відкрилася виставка плакатів «Від мирної революції до німецької єдності». Виставка – це екскурс у події того часу, які стали можливими лише на тлі історичного зламу в Європі, вважають організатори.

Зведення Берлінського муру розпочалося у 1961 році. 28 років по тому, 9 листопада, мур було зруйновано. А вже у грудні того ж року відкрили Бранденбурзькі ворота, через які проходив кордон між Східним і Західним Берліном.

До двадцятиріччя падіння Берлінської стіни у Києві німецьке посольство презентувало виставку, присвячену об’єднанню Німеччини. Експозиція складається з двадцяти плакатів, кожен із яких розповідає про певний період із німецької історії, який безпосередньо стосується подій 1989 року.

У посольстві Німеччини переконані: виставка особливо пізнавальна для молодого покоління, яке не стало свідком падіння Берлінського муру. Надзвичайний і повноважний посол Німеччини в Україні Ганс-Юрґен Гаймзет зазначає: падіння Берлінської стіни принесло великі зміни не лише Німеччині, а й усій Європі.

«Це символ об’єднання Європи – таким чином було ліквідовано її поділ. І хоча залишається ще багато завдань, хочеться, щоб звершене у 1989 році визнавалося не лише як спадщина, але і як завдання на майбутнє», – каже він.
Плакат із виставки

До Києва привезуть фрагмент стіни

На думку голови Всеукраїнської асоціації колишніх в’язнів гетто та концтаборів Бориса Забарка, відзначення в Україні річниці падіння Берлінського муру означає усвідомлення значущості цієї події в історії людства.

«Для українців це значить, що свобода, демократія, якщо вона робиться в інтересах людей, приносить велику користь і для них, і для держави. А взагалі ми можемо брати приклад з того, як це мирно проходило в Німеччині», – вважає Борис Забарко.

9 листопада фрагмент Берлінського муру урочисто відкриватимуть у Києві навпроти німецького посольства.

Фрагменти Берлінської стіни нині можна зустріти в різних куточках світу, зокрема, у Страсбурзі, Нью-Йорку, Лондоні і навіть біля кордонів між Північною та Південною Кореєю.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG