Доступність посилання

ТОП новини

Редактор і «олігарх»


Олег Дерипаска
Олег Дерипаска

Київ – Головний редактор московської газети «Ведомості» Єлизавета Осетинська звинуватила компанію Олега Дерипаски «РусАл» і юридичне бюро «Єгоров, Пугинський, Афанасьєв і партнери» в інформаційному терорі проти її ділового видання. Точніше, навіть не проти видання в цілому, а проти його журналістів. Газеті погрожують судовим переслідуванням, а журналістів, що займаються неприємною для бізнесмена темою його збитків, обробляють за допомогою дзвінків на мобільні телефони, листів і іншого звичного інструментарію юридичних контор, які вирішили не просто захистити особливо цінного клієнта, а й вивідати джерела, завдяки яким «Ведомості» дізналися, скільки насправді втратив колишній головний багатій Росії.

«Я майже впевнена, що особисто Дерипаску не влаштовує сам факт несанкціонованої появи інформації про його бізнес і про нього самого. Людина, що зібрала під контролем величезну імперію, намагається контролювати і нас, дійсно незалежних журналістів. Так бути не повинно», – наголошує головний редактор газети «Ведомості».

Сама поява такої заяви – явище безпрецедентне для російської журналістики. Не варто пояснювати, що російські олігархи і раніше робили все можливе, щоб неприємна для них інформація не з’являлася на сторінках місцевих ЗМІ. Проте інструментарій для затримання інформації використовувався інший – непотрібні публікації зникали за допомогою відповідних дзвінків від чиновників президентської адміністрації, уряду, представників правоохоронних органів. І, звичайно, ніхто не розмовляв по мобільних телефонах із журналістами або навіть із головними редакторами. Мова йшла про контакти зі власниками ЗМІ, тісно інтегрованими у стосунки між владою і великим бізнесом.

Те, що зараз дії адвокатської контори Дерипаски стали надбанням гласності, – крок уперед у стосунках між журналістами і російськими «господарями життя». Виявилося, що ЗМІ готові боротися за право повідомляти читачам об’єктивну інформацію і захищають можливість обирати теми, на які їм писати. Ну і, звичайно, не збираються виступати в ролі платних агентів бізнес-структур.

«У неофіційних бесідах юристи дають зрозуміти, що їм насправді треба від нас. Їм потрібне джерело інформації. Вони знають, що журналістам газети «Ведомості» внутрішніми документами заборонено розкривати джерела комусь, окрім редактора, інакше як за рішенням суду. Вони знають також, що закон про ЗМІ прямо забороняє нам розкривати джерела інформації. До їхнього відома я можу додати, що порядні журналісти дотримуються цього правила, як пристойні медики – клятви Гіппократа», – наголошує у своєму зверненні головний редактор ділової газети «Ведомості».

(Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG