Доступність посилання

ТОП новини

Що означає відмова Махмуда Аббаса від участі в січневих виборах


Президент Палестинської автономії Махмуд Аббас
Президент Палестинської автономії Махмуд Аббас

Прага – Напруженості в ізраїльсько-палестинський мирний процес додає заява президента Палестинської адміністрації Махмуда Аббаса, який заявив, що не збирається брати участі у січневих виборах президента. Цим кроком Аббас намагається, відразу ж після нещодавнього візиту в регіон Держсекретаря США Гілларі Клінтон, висловити невдоволення відсутністю прогресу на переговорах із Ізраїлем.

Виступаючи в ефірі палестинського телеканалу 5 листопада, Махмуд Аббас так і сказав, що на його рішення про відмову від участі у президентських виборах вплинула відсутність позитивних зрушень в ізраїльсько-палестинському мирному процесі. «Ми на роздоріжжі. Місяць за місяцем, рік за роком ми спостерігаємо лише самовдоволення і сповільнення», – зауважив Аббас.

Керівник Палестинської адміністрації заявив про своє рішення відразу ж після візиту до регіону Гілларі Клінтон, яка намагалася підштовхнути призупинені мирні переговори. Такий крок Махмуда Аббаса лише збільшує занепокоєння Вашингтона щодо перебігу мирного процесу між Ізраїлем та палестинцями. Держсекретар США обережно відреагувала на це. «Я думаю, що рішення про дві держави – єдиний шлях для палестинського народу у вирішенні його проблем, і для Ізраїлю також для збільшення його безпеки, якої він заслуговує, – зазначила Гілларі Клінтон. – І я в нетерплячому очікуванні спільних дій з президентом Аббасом у будь-якому форматі, щоб сприяти досягненню цієї мети».

У Вашингтоні очікують, що Аббас передумає

Чиновники апарату Білого дому висловлюють обережне сподівання на те, що Аббас передумає і залишають для нього двері відкритими. Так, представник адміністрації США Роберт Ґіббс заявив у четвер у Вашингтоні: «Ми дуже шануємо президента Аббаса. Він завжди залишався важливим політичним лідером для палестинців і справжнім партнером для Сполучених Штатів. Я вважаю, що він все робив для кращого життя палестинців».

Сьогодні не зрозуміло до кінця, чи рішення Аббаса є незворотнім. Термін його президентства закінчується у січні 2010 року. Очікується також офіційна реакція Ізраїлю на цю заяву Аббаса. Ізраїльська преса назвала цей крок палестинського лідера «показовою погрозою» і «тактичним кроком, котрі адресованні, насамперед, США».

Лідери арабських країн закликали Аббаса знову брати участь у президентських виборах. Там бачать його вирішальну роль у налагодженні мирного процесу та в об’єднанні Смуги Гази, де урядує «Хамас», із Західним берегом Йордану, що його контролює аббасівський «Фатх». Лідери «Хамасу» проти виборів президента і вимагають, насамперед, домовитися про базу для єдності двох ворогуючих нині партій.

У США сподіваються, що Махмуд Аббас отримає новий мандат для продовження мирного процесу в регіоні.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG