Доступність посилання

ТОП новини

Київський метрополітен святкуватиме 50-річчя цілий рік


Станція київського метрополітену «Театральна»
Станція київського метрополітену «Театральна»

Київ – Київський метрополітен готується до дня народження і ділиться планами на масштабне відзначення 50-річного ювілею, яке триватиме упродовж усього наступного року. Тим часом Радіо Свобода вирішило з’ясовувати, які проблеми нині має столична «підземка».

Київський метрополітен розпочав роботу 6 листопада 1960 року. Нині це 46 станцій і близько 8 тисяч працівників. Щодня столичним метрополітеном користується понад 2 мільйони пасажирів.

Наступного року Київський метрополітен святкуватиме 50-річний ювілей. Урочистості триватимуть протягом усього 2010-го. На підприємстві вже розробили логотип святкування: дівчинка у вінку на тлі потяга, що рухається. З таким логотипом наступного року виготовлять поштові марки і проїзні квитки.

Перший заступник начальника Київського метрополітену Олег Москаленко каже: ювілей сподіваються святкувати з усіма пасажирами. «Ми хочемо залучити до нашого святкування усіх. Адже це не лише свято нашого підприємства», – зазначає він.

Радіо Свобода поцікавилося, в якому стані Київський метрополітен зустрічатиме своє 50-річчя. За словами Олега Москаленка, технічно підприємство модернізується щороку. Окрім того, у планах – завершення будівництва трьох станцій метро на Куренівсько-Червоноармійській лінії.

Проблем також вистачає


Працівники Київського метрополітену розповідають: особливо скаржитися їм немає на що, зарплату виплачують, соціальних гарантій дотримуються. Проте проблеми також є, кажуть вони.

Денис працював електромеханіком у Київському метрополітені до серпня цього року. Нагальними питаннями підприємства вважає фінансування й необхідність технічного переоснащення. «Найголовніше – це нестача фінансування, незрозуміло, куди ці гроші йдуть. А щодо електрооснащення, то ці елементи, як на мене, не на належному рівні. Проте зараз, як мені відомо, триває перехід на нове обладнання», – додає він.

Водночас голова Вільної профспілки працівників метро Віктор Дітковський бачить іще одну проблему. Він зазначає, що керівництво метрополітену так і не дотрималося обіцянки підвищити працівникам зарплату в зв’язку зі збільшенням тарифів на проїзд: «Було обіцяно: якщо буде підвищення тарифів на проїзд, буде підвищено зарплату. Проте її так і не підвищили».

Працівникам метрополітену обіцяють, що одягнуть їх до ювілею в нову форму. А кілька вагонів «підземки» планують перетворити на музей – їх прикрасять архівними фотографіями, з яких пасажири зможуть дізнатися, як розвивався метрополітен упродовж півстоліття.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG