Доступність посилання

ТОП новини

«Жорстокість у в’язницях слід звести до мінімуму» – представник Ради Європи


Брюссель – Як залучити нових партнерів до боротьби з таким явищем, як катування та жорстоке поводження з в’язнями у місцях позбавлення волі? Як припинити порушення прав людини у закритих таборах для нелегальних мігрантів? Практично у всіх країнах Європи є заклади, де помічене жорстоке чи принизливе поводження із затриманими. У цьому переконують представники Комітету Ради Європи із запобігання катуванням та жорстокому поводженню з людьми. У п’ятницю у Страсбурзі підбивали підсумки роботи Комітету й визначали майбутні кроки в недопущенні та покаранні осіб, причетних до катувань.

Чимало держав європейського континенту не приділяють належної уваги фактам катувань й принизливого поводження із затриманими. Навіть у тих країнах, які вважаються зразками європейської демократії.

Про часті порушення прав людини у в’язницях і депортаційних таборах Європи сьогодні говорив і голова Комітету Ради Європи з попередження тортур Мауро Пальма. Він зауважив, що його комітет дуже непокоїть проблема переповнених закладів позбавлення волі. Це загрожує нормальному функціонуванню, безпеці й процесу реабілітації правопорушників.

Говорячи про проблеми, з якими нерідко зустрічаються представники Ради Європи у в’язницях і закритих центрах для нелегалів, голова підрозділу Комітету з попередження тортур Х’юґ Четвінд зазначив: «У деяких країнах проблеми пов’язані з матеріальними умовами. Буває, що затримані навіть не мають ліжок. Часом у камерах відсутні туалети чи їжа буває дуже низької якості. Є випадки, коли на всіх не вистачає постільної білизни, продуктів гігієни, або ж штукатурка прямо на очах обвалюється зі стін. У різних країнах – різні проблеми, тож виявляючи такі речі, ми діємо об’єктивно».

Гуманне поводження із нелегалами та заборона кастрації

Учасники конференції із запобігання тортурам у Європі звернули особливу увагу на поводження представників правоохоронних органів та персоналу депортаційних таборів із нелегальними мігрантами. Через часті порушення прав людини, умови утримування під вартою іммігрантів стали одним із пріоритетів Комітету із запобігання жорстокому поводженню з людьми.

У бесіді з журналістами, голова цього підрозділу Ради Європи Мауро Пальма також засудив практику хірургічної кастрації осіб, що вчинили сексуальні злочини у Чеській Республіці. Використання такого методу покарань слід припинити, бо це принижує людську гідність, калічить людей і йому немає місця у сьогоднішній Європі, вважає він.

Нерідко серед європейців чути нарікання, мовляв, Європа надто гуманна зі злочинцями, а європейські в’язниці нагадують комфортабельні готелі. Х’юґ Четвінд, який за 20 років роботи в Комітеті відвідав сотні в’язниць у різних країнах Європи, не згодний із такими поглядами.

«Покидаю в’язниці із полегшеним зітханням» – Четвінд


«Після відвідин кожної в’язниці у кожній європейській країні, у мене ніколи не виникало думки: «Яке гарне місце, я б хотів тут залишитися на ночівлю», – зауважує Х’юґ Четвінд. – Коли двері зачиняються, я покидаю ці місця із полегшеним зітханням і кажу собі: «Слава Богу, я не повинен ночувати у цій установі».

Представник Ради Європи додає: жодна з країн європейського материка не може похвалитися відсутністю жорстокого чи принизливого поводження із затриманими. Але, як зазначив на конференції Мауро Пальма, слід прагнути, щоб це явище стало винятковим і зустрічалося на європейському континенті якомога рідше.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG