Доступність посилання

ТОП новини

Адам Міхнік: Через 20 років після падіння Берлінського муру демократія в Україні хитка (європейська преса)


Прага – Поки представники української влади виголошують оптимістичні заяви щодо перебігу епідемії грипу, європейська преса наголошує, що без міжнародної допомоги Україна не зможе дати раду новому грипові. Деякі видання констатують, що вірус грипу штовхає Україну до хаосу. Оглядачі європейських газет публікують також інтерв’ю відомих європейських політиків і колишніх дисидентів, котрі вважають, що сьогодні, через 20 років після розвалу комуністичної системи, демократія в Європі зміцнюється, а в Україні вона хитка і залишається під загрозою з боку такого явища, як «путінізм», яке пропагує стабільність в обмін на обмеження свободи. Деякі видання звертають увагу також на те, що корупція в Україні «від голови до п’ят є системою, котру підтримує держава». Європейські оглядачі вважають, що «українська бюрократія процвітає, а корупція росте».

Німецький часопис «Шпіґель» оприлюднив велике інтерв’ю російського президента Дмитра Медведєва, котрий продовжив тут свою проповідь «виключної ролі особи в історії», в якому він знову запевняв європейців, що у Росії з Україною все гаразд, окрім як у Кремля з Президентом Віктором Ющенком. Медведєв переконує німецьких громадян, що «всі труднощі стосуються лише однієї людини – нинішнього Президента України. Таке в історії буває», – заявляє глава Кремля і далі заспокоює, що «між Росією та Україною немає ніякого конфлікту», хоча, на думку Медведєва, в Україні мають відреагувати на таку «особистісну» реакцію Москви пересічні громадяни під час виборів Президента 17 січня і більше такого, як Ющенко, не обирати. А так, каже Медведєв, «я бажаю нашим українським друзям якнайскоріше знайти точку стабільності».

Перед нами людина, яка відіграла одну з видатних ролей у падінні Берлінського муру 20 років тому, поляк Адам Міхнік, який був одним із лідерів революційної «Солідарності», будував нову демократичну Польщу, тепер очолює незалежну «Ґазету Виборчу». Так відкриває «Волл Стріт Джорнал» велике інтерв’ю з Адамом Міхніком, із яким розмовляв член редакції Метью Камінськи. Важливо те, як каже тут Адам Міхнік, що «після 1989 року тріумфальна хода демократії, котра надихнула на розмови «про кінець історії», на сьогодні не виглядає настільки невпинною, бо авторитарні режими від Росії до Венесуели, Китаю та Ірану відчувають підбадьорення, щоб кинути виклик Заходові». Польський політик і демократ також заявляє в цьому інтерв’ю, що нове явище «повернення історії» пов’язане сьогодні з режимом, котрий склався в Росії. «Це вже не друге пришестя комунізму, – каже Міхнік, – але – авторитаризм» і далі називає його «путінізмом». «Путінізм», на думку Міхніка, – це «явище слабкого суспільства з нестачею демократичних традицій та лібералізму, де можливий підкуп людей із метою обміну свободи на так звану ілюзорну стабільність». Ознаками наростання загрози «путінізму», з погляду Міхніка, є «застосування збройної сили проти Чечні і Грузії, енергетичний шантаж України і країн Європи». У цьому інтерв’ю «Волл Стріт Джорнал» Міхнік попереджає, що «демократія в Україні хитка», і наголошує на загрозі для європейської демократії «путінізму», «і внутрішнього, і зовнішнього».

Чеська газета «Днес» наголошує на наростанні в Україні масштабів корупції, котра «з голови до п’ят стала системною і підтримуваною в Україні з боку держави». Це чеське видання наводить численні факти і дрібного, і системного хабарництва в Україні, від «малого хабара митникові чи міліціонерові» до великих хабарів, якщо не хочете чекати, наприклад, дозволу на будівництво «до півтора року з тридцятьма дозвільними печатками». «Днес» наголошує, що кожний в Україні, «хто має печатку чи штамп, хто має державну владу, цим собі й підробляє. Тому українська бюрократія лише процвітає, а корупція наростає», – наголошує чеське видання. Газета також риторично запитує: «А що, паніка в умовах епідемії грипу в Україні викликана нестачею інформації? Що ж означає нестача респіраторів і розподіл ліків урядом?» І нібито відповідає на це, що «Україна перед президентськими виборами розділена між трьома політико-економічними кланами, які ведуть її до нової кризи».

Австрійська «Ді Прессе» стверджує, що «вірус грипу штовхає Україну до хаосу». Газета вважає, що «без міжнародної допомоги Україна не в змозі опанувати ситуацію з новим грипом». Видання також інформує з посиланнями на представника ВООЗ у Києві, що в «Україні не вистачає тестових систем для визначення на місцях випадків нового грипу A/H1N1, та на кінець минулого тижня новий грип був виявлений у майже 50 осіб». «Ді Прессе» також повідомляє про прибуття в Україну делегації ЄС, котра має визначити заходи Брюсселя щодо масштабів допомоги у боротьбі з епідемією. Тут також цитується керівник експертної групи ВООЗ в Києві Юкка Пуккіла, котрий вважає, що «для вакцинації проти нового грипу в Україні поки що не пізно». Австрійська газета також виділяє слова головного санітарного лікаря України Олександра Біловола про те, що «Україні потрібно понад 12 мільйонів доз вакцин проти грипу A/H1N1, бо на сьогодні у нас немає жодної». «Ді Прессе» констатує, що «державна система охорони здоров’я колишньої радянської республіки перебуває у безнадійному стані, персонал лікарень не отримує належної платні… зазвичай самі пацієнти приносять свої ліки і дають хабарі лікарям та сестричкам, перш аніж доходить до самого лікування».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG