Доступність посилання

ТОП новини

Угорські аеропорти посилюють заходи безпеки проти терористів


Угорщина – В угорських аеропортах застосовують нові засоби боротьби з повітряним тероризмом. До цього Угорщину спонукав Євросоюз, який надав на ці зміни 1,5 мільярда євро в межах об’єднаної Європи.

У міжнародних аеропортах «Ферігедь-1» та «Ферігедь-2» кожні 3–5 хвилин сідає або злітає пасажирський літак. Перерви трапляються лише під час страйку персоналу, але це буває дуже рідко.

Усі служби аеропортів у Будапешті, включаючи митну й прикордонну, працюють у три зміни. Графік роботи охоронних підприємств у Ферігеді ще суворіший – їхній персонал зазвичай працює або цілодобово, або по 12 годин на день.

За словами представника Будапештського аеропорту Мігая Гарді, нудьгувати охоронцям не доводиться. «Вони отримали відповідну підготовку, зокрема, щоб вчасно переходити з черги в чергу біля операторського столу, якщо десь менше слідкують за потоком пасажирів. Існує дуже багато психологічних сигналів про те, що хтось у залі замислив щось лихе…», – запевняє Мігай Гарді.

Охоронці мусять добре розбиратися в поведінці терористів

Попри добре технічне оснащення служби відеоспостереження, охоронці досить часто заходять у приміщення аеровокзалу. Вони повинні звертати увагу на поведінку окремих пасажирів, якщо ті прямо чи мимоволі дадуть для цього привід.

До прикладу, можуть взяти на замітку чоловіків, котрі безпричинно, тобто більше одного разу, відвідують туалет. Натомість, так би мовити, плюс у тих пасажирів, які, скажімо, спокійні, п’ють багато кави чи комфортно споживають пиво в залі очікування. Досвідчені охоронці добре знають, що терористи ніколи не замовляють кави, завжди поспішають і поводяться підозріло на тлі інших пасажирів повітряних суден.

В аеропорту «Ферігедь» охорона незабаром окремо перевірятиме портативні комп’ютери, відеокамери та іншу електронну техніку, відділяючи її від дорожніх речей пасажирів перед посадкою в літак. Ці пристрої треба буде просвічувати рентгеном на окремій рухомій стрічці. Якщо все гаразд, ці речі повернуть власникові.

Не виключають і повернення в зал перевірки терморецепторів для виявлення хворих на свинячий грип і не тільки. Ці спеціальні камери вчасно сигналізують охороні і про потенційних зловмисників.

У який же спосіб? На думку охоронних служб, у терористів завжди холодний ніс і дуже сильно б’ється серце.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG