Доступність посилання

ТОП новини

Виборча кампанія: реєстрацію кандидатів завершать у п’ятницю, 13-го


Київ – Сьогодні Центральна виборча комісія завершує прийом документів для реєстрації кандидатів на посаду Президента України. До цього часу зголосилося понад 65 претендентів, проте станом на середину дня 9 листопада Центрвиборчком зареєстрував лише 16 кандидатів на Президента. Далеко не всі охочі зуміли пройти через сито ЦВК. Хоча з документами претендентів працюватимуть іще чотири дні, експерти кажуть, що цього разу прізвищ кандидатів у бюлетені буде близько 20.

Імена усіх претендентів на президентську посаду в Україні стануть відомі 13 листопада. Як повідомили Радіо Свобода у Центральній виборчій комісії, саме п’ятниця, тринадцятого, є останнім терміном реєстрації кандидатів. Усі охочі балотуватися мали достатньо часу – майже місяць – на те, щоб оформити й подати необхідні документи.

На минулих президентських виборах кандидат мав внести або півмільйона гривень грошової застави, або півмільйона підписів громадян на підтримку. Відмінністю цієї кампанії стало те, що тепер замість підписних листів кандидат має вносити лише грошову заставу – 2,5 мільйони гривень, які повертаються лише в тому разі, якщо кандидати вийдуть до другого туру.

У ЦВК вважають, що заміна підписних листів збільшеною грошовою заставою позитивно вплинула на перебіг кампанії. «Перевірка підписних листів потребувала дуже багато роботи членів ЦВК і працівників апарату, – каже заступник голови центральної виборчої комісії Андрій Магера. – Насправді робота була невдячна. Навіть у тому разі, якщо ми виявляли ознаки недостовірності в підписних листах, суди все одно ставали на бік так званих кандидатів».

ЦВК чекає на зміни до закону

Тим часом Президент пропонує внести зміни до закону про вибори, за які депутати вже проголосували в першому читанні. Серед них – пропозиція повертати заставу тим кандидатам, які в першому турі набрали сім і більше відсотків голосів виборців.

На думку Андрія Магери, ухвалення змін до закону про вибори може лише позитивно вплинути на перебіг кампанії. «Ті нюанси і недоліки, які закладені у чинному законі про вибори Президента внаслідок змін, які сталися в цьому році, треба виправляти. У будь-якому разі ми очікуємо на поліпшення закону», – зазначив він.

У Комітеті виборців України кажуть, що в цілому кампанія триває відповідно до вимог закону, проте деякі кандидати припустилися порушень під час проведення з’їздів, де відбувалося їхнє висунення. Йдеться про з’їзди Народної партії, Партії регіонів та БЮТ.

«Це незначні, процедурні порушення, але вони показують ставлення кандидатів до виконання закону», – каже голова КВУ Олександр Черненко.

Кандидат Противсіх і «Не підтримую жодного кандидата»

Іще одна особливість цієї кампанії – наявність кандидата на Президента з прізвищем Противсіх. За даними Комітету виборців, він уже отримав посвідчення кандидата на Президента і зможе змагатися за президентське крісло.

Проте, на думку Олександра Черненка, прізвище, яке відображає настрої багатьох виборців, навряд чи зробить кандидата одним із лідерів перегонів.

«За законом він виконав усі необхідні норми для того, щоб зареєструватися, – каже Олександр Черненко. – Його виборчі права не обмежені. Але те, що він відтягне на себе певну кількість голосів, говорити не варто, бо у виборчому бюлетені останньою йде графа не «Проти всіх», а «Не підтримую жодного кандидата». До того ж, після цього прізвища в бюлетені буде ще кілька прізвищ».

За даними на середину дня 9 листопада зареєстровано 16 кандидатів на Президента. Проте у Комітеті виборців України вважають, що за цей тиждень остаточна кількість зареєстрованих кандидатів не стане більшою, ніж двадцять.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG