Доступність посилання

ТОП новини

Чи дотягне уряд Юлії Тимошенко до другого туру президентських виборів? (Світова преса)


Прага – Європейська і світова преса чимало уваги приділяє українським виборам 17 січня,що наближаються на тлі подвійної епідемії грипу в Україні. Оглядачі вважають, що на передвиборну ситуацію в Києві впливає не лише епідемія грипу, але й загострення фінансових проблем уряду Юлії Тимошенко, яка є одним із провідних учасників передвиборних перегонів. Деякі впливові видання прогнозують, що бюджетові уряду Тимошенко загрожують дуже серйозні проблеми вже на березень 2010 року, що може негативно вплинути на рейтинг Прем’єра якраз у другому турі президентських виборів. Світові і європейські видання також аналізують зовнішньополітичні, особливо ж європейські, перспективи України, що пов’язано не лише з наслідками президентських виборів у січні, але й із політикою великих потуг ЄС.

Чеська газета «Днес» інформує про наростання епідемії грипу в Україні, де кількість хворих уже перевищила мільйон, а число померлих від недуги ледь не дотягує до 200 осіб. Газета наводить висновки експертів ВООЗ щодо переважної ролі в епідемії саме вірусу нового грипу A/H1N1 і прогнози про те, що Україну очікують іще складніші проблеми з імовірними новими хвилями епідемії. «Днес» також наголошує, що Україна попросила ВООЗ надати їй безкоштовно, як допомогу, близько 15 мільйонів порцій антивірусної вакцини проти пандемічного грипу A/H1N1. Чеська газета також цитує українського Президента Віктора Ющенка, котрий виключає ймовірність перенесення у зв’язку з епідемією наступних президентських виборів 17 січня 2010 року. «Днес» зауважує, що Ющенко закликав суспільство і уряд належно готуватися до другої хвилі епідемії грипу, котра буде, за прогнозами ВООЗ, ще сильніша, аніж перша.

Впливова «Волл Стріт Джорнал» констатує, що «українські лідери не змогли у вівторок знайти вихід із глухого кута щодо розблокування кредитування України з боку Міжнародного валютного фонду, який готовий надати четвертий транш у розмірі майже 4 мільярди доларів лише у разі консенсусу між гілками влади в державі». Йдеться про відмову Президента ветувати закон щодо підвищення мінімальних соціальних стандартів. Газета наводить оцінки експертів, котрі переконані, що Віктор Ющенко таким чином «демонструє, що має наміри напередодні виборів завдати удару по своїй колишній соратниці, яка стала суперницею, пані Тимошенко». «Волл Стріт Джорнал» попереджає, що в разі неотримання Україною згаданих 4 мільярдів доларів від МВФ «їй буде важко покрити дедалі більший дефіцит бюджету». Газета також прогнозує з посиланням на аналітиків, що до березня 2010 року, якраз до другого туру президентських виборів, уряд Тимошенко матиме серйозні проблеми з бюджетом і голові уряду та кандидатові на президентство «доведеться піти на непопулярні заходи та знизити витрати, чи ж змусити Національний банк додатково друкувати гроші, що мало ймовірно, бо Банк цей контролює пан Ющенко».

Російська «Нєзавісімая ґазета» інформує про завершення Центральною виборчою комісією в Києві процесу реєстрації кандидатів на президентські вибори 17 січня. Видання констатує, що, незважаючи на ймовірну присутність у списках 18 кандидатів, усе ж найбільше шансів на фінал мають Віктор Янукович і Юлія Тимошенко. Хоча, як зауважує газета з посиланням на експерта, Віктор Ющенко, нинішній Президент розраховує на 25–30 відсотків виборців, котрі на сьогодні ще не визначилися, за кого віддадуть свої голоси у січні-березні 2010 року. «Нєзавісімая ґазета» також цитує прогнози аналітиків, котрі стверджують: «ставки на цих виборах такі високі, що не можна виключати найтрагічніших сценаріїв».

Американське видання “Open Democracy” вважає, що «нова німецька влада може посилити підтримку України у її намаганнях вступити до Європейського Союзу». Тут пояснюють це тим, що зовнішню політику очолюватиме в новому уряді Анґели Меркель лідер «вільних демократів» Ґідо Вестервелле. А в програмі цієї ліберальної німецької партії чітко записано, що Україна має у довготривалій перспективі стати членом ЄС.

Такої ж думки притримується й газета «Волл Стріт Джорнал», котра, критикуючи антиукраїнську, антисхідноєвропейську позицію президента Франції Ніколя Саркозі, зауважує, що після відходу з німецької влади соціал-демократів «німецький уряд може розпочати більш збалансовану східну дипломатію, що загрожує ізоляції Франції на її старих дипломатичних позиціях».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG