Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: довічне ув’язнення для вбивці єгипетської жінки


Підсудного Алекса В. супроводжують у зал судових засідань районного суду в Дрездені, 10 листопада 2009 р.
Підсудного Алекса В. супроводжують у зал судових засідань районного суду в Дрездені, 10 листопада 2009 р.

Німеччина – За вбивство вагітної єгипетської жінки переселенця з Росії засудили в Німеччині до найвищої міри покарання – довічного ув’язнення. Таким чином суд у Дрездені повністю підтримав вимогу прокуратури. Захист вимагав м’якшого покарання, за вбивство без обтяжливих обставин, мовляв, підсудний діяв у стані афекту. Суд же назвав злочин свідомим і особливо тяжким.

Як і на попередніх судових засіданнях, у день оголошення вироку 28-річний Алекс В. постав у залі суду в куртці з капюшоном на голові, темних окулярах і фактично з повністю закритим обличчям. Вирок він сприйняв спокійно, без жодних емоцій.

Натомість рідня загиблої Марви Аль-Шервіні відреагувала з полегшенням. Судді визнали особливу тяжкість злочину. Це означає, що Алекс В. не зможе достроково вийти на волю через 15 років, навіть у разі доброї поведінки.

Протести в ісламському світі

«Вирок не поверне улюблену дружину й матір маленького Мустафи, але я гадаю, що можна говорити про день, коли гору взяла справедливість», – зауважив адвокат чоловіка загиблої Гайко Леш. А посол Єгипету Рамзі Езельдін Рамзі сказав, що процес був чесний.

Цей злочин спричинив великі протести в ісламському світі. Представник Ісламського центру в Дрездені Ахмед Аславі ще до оголошення вироку зауважив: «Нас обурило таке підступне вбивство». За процесом стежили журналісти з низки арабських країн, які для цього навіть спеціально приїхали до Дрездена.

Трагедія сталася 1 липня цього року. Вагітна жінка виступала під час процесу, на якому Алекс В. мав відповідати за її позовом за те, що на дитячому майданчику в суперечці навколо гойдалки він обізвав жінку в ісламському вбранні «ісламісткою», «терористкою» й «повією», коли вона попросила молодика звільнити гойдалку для її малого сина.

Підсудний, який проніс до зали суду ніж, несподівано накинувся на жінку і на очах у її трирічного сина завдав їй понад 15 поранень, від яких вона померла. Її чоловік, який хотів захистити свою дружину, теж отримав кілька ударів ножем.

Адвокат оскаржуватиме вирок

Захисники підсудного й після оголошеного в середу вироку не погодилися з висновками суддів і продовжують наполягати на тому, що їхній клієнт діяв у стані афекту й не планував заздалегідь свій вчинок, а 18-сантиметровий ніж просто завжди носив із собою.

Суддя ж, зачитуючи вирок, назвав дії нападника цілком свідомим актом помсти, здійсненим із ненависті до іноземців.

Адвокат Міхаель Штурм іще в залі судових засідань оголосив, що оскаржуватиме вирок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG