Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: азербайджанських блогерів засудили за критику


Блогера Еміна Міллі ведуть до приміщення суду у Баку, 4 вересня 2009 р.
Блогера Еміна Міллі ведуть до приміщення суду у Баку, 4 вересня 2009 р.

Прага – В Азербайджані засудили до позбавлення волі двох відомих блогерів. Аднан Гаджизада та Емін Міллі отримали 2 та 2,5 роки ув’язнення, нібито за хуліганство. Правозахисники й політологи називають таке рішення суду в Баку «політичним» і наголошують, що реальні причини арешту не мають нічого спільного з офіційним звинуваченням.

Аднана Гаджизада та Еміна Міллі арештували ще у липні. Тоді відомих блогерів побили в одному з ресторанів Баку, але поліція звинуватила саме їх у хуліганських діях.

Гаджизада та Міллі одразу заявили, що стали жертвою провокації, влаштованої владою через те, що вони її гостро критикують.

На захист блогерів виступила міжнародна організація «Репортери без кордонів», опозиційні молодіжні організації та навіть компанія, у якій працював один із блогерів.

«Вирок є політичним»

Однак 11 листопада суд у столиці Азербайджану Баку постановив ув’язнити Еміна Міллі та Аднана Гаджизада на 2,5 і 2 роки відповідно. При цьому прокурор вимагав іще довшого терміну ув’язнення.

Адвокат Еміна Міллі Елтон Ґулієв сказав Радіо Свобода, що обов’язково оскаржуватиме вирок – якщо потрібно, то і в Європейському суді з прав людини.

«Чому їх ув’язнили?!. Це не нормальна судова справа – це справа політична. І весь судовий процес був політичним. Починаючи з цього моменту, ми можемо сказати, що ці молоді люди є політичними в’язнями, тому що вони були арештовані лише на підставі політичних мотивів», – вважає адвокат.

Не сподівався такого вироку й батько Аднана Гаджизада – Гікмет. Його обуренню немає меж, але він захоплений тим, як хлопці поводилися на суді.

«Цей випадок є принизливим для іміджу Азербайджану і для громадян Азербайджану. Ми будемо подавати апеляцію. Аднан і Емін – витривалі люди. Вони не просили суд про милість», – сказав Гікмет Гаджизада.

Керівництво Азербайджану «боїться інтернет-спільноти»


Аналітики вважають, що цей прецедент є підтвердженням того, що авторитарне керівництво Азербайджану на чолі з президентом Ільгамом Алієвим налякане поширенням блогів і соціальних мереж та їхньою популярністю серед молоді.

Гаджизада є керівником молодіжного руху, який розповсюджував сатиричне відео з критикою політики уряду й зображенням соціальних проблем молоді.

В одному з відео – багато спостерігачів вважають, що саме воно стало поштовхом до арешту – обігрувалося те, що до Азербайджану імпортували з-за кордону двох віслюків за ціною в понад 40 тисяч доларів кожного. На відео активіст, перевдягнений у віслюка, проводить прес-конференцію і каже, що в Азербайджані віслюкам дуже легко стати успішними.

Міллі – також відомий критик уряду у соціальній мережі Facebook.

Тому бакинський політолог Ільґар Маммадов переконаний, що рішення суду є «політичним рішенням, спрямованим на поширення страху серед молодіжних активістів в Азербайджані».

Стурбованість цією ситуацією висловив і Террі Дейвідсон, прес-секретар посольства США в Баку: «Ми дуже пильно стежили за перебігом цієї справи і тепер ми дуже стурбовані. Адже такі люди, як Аднан і Емін, лише писали те, що думали, вони реалізовували свою свободу слова».

Західні уряди і міжнародні організації, такі, як Рада Європи та ОБСЄ, засудили справу проти азербайджанських блогерів. Тим більше, що наразі в Азербайджані ще три журналісти перебувають у тюрмах, а один журналіст і вчений, Новрузалі Маммадов, помер у в’язниці за підозрілих обставин у серпні цього року.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG