Доступність посилання

ТОП новини

Міліція досі не компенсувала втрату руки кримчанину, який постраждав від «Беркуту»


Беркут
Беркут

Сімферополь – Житель Криму Мустафа Хаїров наполягає на новому розслідуванні дій міліції під час інциденту, внаслідок якого він втратив руку. В ніч на 22 квітня нинішнього року бійці загону спецпризначення «Беркут», висліджуючи зловмисника-викрадача жінки, як потім повідомили офіційно, випадково штурмували будинок цього мешканця села Мирне під Сімферополем. В результаті помилки правоохоронців пенсіонер став калікою. Крім того поранень отримав син Мустафи Хаїрова – Ейваз, а дружина Уріє потрапила до лікарні з психологічним шоком. Серйозних пошкоджень отримав і будинок цієї родини репатріантів. Обіцянки відшкодувати всі збитки міліціонери не виконали.

Мустафа Хаїров насамперед наполягає на притягненні до відповідальності тих посадових осіб, які віддали наказ на штурм його будинку в селі Мирному (яке також відоме за кримськотатарською назвою Сарайли-К’ият). Це, як мінімум, один заступник начальника главку кримської міліції і ще кілька полковників. Зараз же на лаві підсудних – прості «беркутівці», яких Мустафа Хаїров та його захисники називають звичайними «стрілочниками».

Постраждалий вважає, що ця операція – не «прикра помилка», як заявляв раніше міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, а цілеспрямована операція із залякування населення, в тому числі кримськотатарського. Адже, за словами Мустафи Хаїрова, саме в Мирному було найбільше фактів «самозахватів», чи, як називають самі репатріанти – «самоповернень» землі. Тоді цей масовий рух владі не вдавалося збити, до нього почало залучатися і російськомовне населення.

Проте, у цьому випадку, як заявив Мустафа Хаїров, «беркутівці» перестаралися. І в цьому сенсі – ця операція, справді, стала «помилкою». Зараз у цьому намагається розібратися суд, чергове засідання якого проходить цього четверга.

Вибачень і мільйон зверху

Брат потерпілого, відомий у Криму релігійний діяч Іззет Хаїров розповів Радіо Свобода, що бійці «Беркуту» у суді вибачилися перед родиною і щиро запевняли, що не бажали зла її членам, а лише виконували наказ.

Що ж до інших вимог, то постраждалий наполягає, щоб винуватці його каліцтва, зокрема, МВС України виплатило йому як компенсацію більше 10 мільйонів гривень. За словами Іззета Хаїрова, правоохоронці відремонтували одну кімнату і «на цьому зупинилися».

«На міліцейські кошти лікували брата, поки в нього не зажила культя, але на цьому припинили. А 30 квітня сказали – ти сам плати гроші. Начальник главку Іллічов надіслав офіційного листа, що Головне Управління МВС України в Криму платити не буде», – сказав Іззет Хаїров.

Кримські правоохоронці: без коментарів

Відкриті останнім часом для будь-яких коментарів кримські міліціонери цього разу відмовчуються. Не коментує ситуацію, що виникла з компенсаціями родині Хаїрових ні Служба громадських зв’язків кримського главку міліції, ні сам генерал Геннадій Москаль.

Неофіційно ж правоохоронці повідомили, що у зв’язку з інцидентом в Мирному прокуратура Сімферопольського району порушила кримінальну справу. Дії спецпідрозділу «Беркут» кваліфіковані як «перевищення службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків».

За результатами проведеного розслідування покарані 23 правоохоронця. Двоє з них звільнені з органів внутрішніх справ, п’ятьох зняли з посад, а вісім осіб попереджені про неповну службову відповідність. Решті учасникам операції оголошені догани і суворі догани.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG