Доступність посилання

ТОП новини

Василь Шкляр презентує нову книжку


Київ – У Києві презентують роман українського письменника Василя Шкляра «Чорний ворон». Роман розповідає про чотирилітню війну 20-х років ХХ ст., яку більшовицька Росія розв’язала проти Української Народної Республіки. Новий роман, як виявилося, видається вже втретє.

Над романом «Чорний ворон» письменник Василь Шкляр працював майже 13 років. Напередодні видання вже презентувало видавництво «Клуб сімейного дозвілля». Роман вийшов під назвою «Залишенець». Окрім того, твір публікувався в часописі «Сучасність». Нині він виходить друком у видавництві «Ярославів Вал» – під назвою «Чорний ворон».

Василь Шкляр ситуацію пояснює наступним чином: «Чорний ворон» виходить у рамках літературного конкурсу Ліги меценатів, «ЗалишЕнець» – через контракт із «Клубом сімейного дозвілля».

Роман як «реабілітація» Сходу

В основі роману – повстанська боротьба українців проти більшовицької Росії у 20-х роках минулого століття. Видання художнє, проте має документальну основу: для підготовки роману Василь Шкляр працював в архівах СБУ.

Сам письменник, розповідаючи про «Чорного ворона», висловлює сподівання, що роман стане його «книгою життя». За словами Василя Шкляра, у книзі є і сльози, і сміх, і драматична історія кохання.

«Дивовижним виглядає те, що довкола вже була встановлена радянська влада, вже не було надії на визволення, а вони залишалися. Була когорта найстійкіших повстанців, які казали: «На моєму чорному прапорі було написано «Воля України - або смерть», ми не здобули волі, тому я обираю смерть»», – розказує про роман письменник.

Голова парламентського Комітету з питань культури і духовності, керівник Національної спілки письменників Володимир Яворівський вважає книжку значною подією у процесі розвитку української літератури. Напередодні на засіданні Верховної Ради він навіть виступив із промовою, присвяченою роману «Чорний ворон».

«Василь Шкляр фактично реабілітував Східну Україну перед Західною – наприклад, щодо рівня патріотизму. Письменник підсвітив світлом 20-ті роки, період боротьби українців за свою державу - проти русифікації, проти «совєтизації»», – вважає Володимир Яворівський.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG