Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко ветує закон про мораторій на підвищення цін на ліки


Президент Віктор Ющенко під час відвідин однієї з аптек у Києві. 9 листопада 2009 р.
Президент Віктор Ющенко під час відвідин однієї з аптек у Києві. 9 листопада 2009 р.

Президент вирішив накласти вето на закон про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення. Про це повідомив сам Віктор Ющенко під час сьогоднішньої зустрічі з представниками фармацевтичної галузі.

За словами Президента, в цьому він керується «соціальними й економічними мотивами організації національного виробництва».

На його думку, закон «фактично вбиває національного виробника і мрію про те, що ця унікальна наукоємна галузь може вийти на європейські та світові ринки, оскільки володіє необхідними виробничими потужностями та розробками», повідомила прес-служба голови держави.

Ющенко закликав представників галузі допомогти роз’яснити суспільству, що закон не лише б зашкодив інтересам національного виробника, а й створив би дефіцит лікарських засобів для простих громадян.

Закон «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби та вироби медичного призначення», ухвалений 20 жовтня, передбачає на період фінансової кризи встановити мораторій на підвищення цін на всі види ліків і лікарських препаратів українського й зарубіжного виробництва до встановлення розміру мінімальної зарплати й пенсій на рівні прожиткового мінімуму і до погашення заборгованості з виплати зарплат, стипендій і грошового забезпечення студентів, курсантів і учнів.

Також закон передбачає, що лікарські препарати українського виробництва мають реалізуватися за цінами, регульованими державою, а лікарські препарати зарубіжного виробництва – за цінами, що склалися станом на 1 липня 2008 року.

Проти ухвалення цього закону виступили Аптечна професійна асоціація України та Асоціація виробників інноваційних ліків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG