Доступність посилання

ТОП новини

Декларація совісті. Наскільки можна вірити деклараціям про доходи кандидатів на Президента?


Київ – Іронічна тирада Віктора Ющенко про задекларовані Юлією Тимошенко статки, у якій українського Прем’єр-міністра було названо «бомжем», цілком могла б стосуватися більшості із 18 кандидатів на посаду Президента України. Подані ними до Центрвиборчкому декларації про доходи викликають лише одне почуття – жалості. І не до її власників, а до українців, яким політики так цинічно і безсоромно намагаються продемонструвати свою «голоштанність».

Юлія Тимошенко дійсно виглядає попелюшкою на тлі інших своїх суперників. Лідер БЮТ, яка ще 10 років тому очолювала корпорацію «Єдині енергетичні системи України» із річним оборотом у 10 мільярдів доларів, не має ані власного автомобіля, ані житла, ані рахунків у банках. Лише 386 тисяч 170 гривень. Звісно, Юлія Володимирівна може безкінечно розповідати про свого чоловіка-бізнесмена, доньку-рестораторшу та тітку, яка керує сімейним бізнесом у Дніпропетровську. Утім, демонстрована нею бідність разом із сукенками від Louis Vuitton виглядає якось непереконливо.

Ще одна колишня бізнес-леді, а нині лідер Народно-демократичної партії – Людмила Супрун має скромну квартиру в 25 квадратних метрів, автомобіль «Мерседес S-550» і земельну ділянку (2 тисячі квадратних метрів). Її річний дохід – 107 тисяч 754 гривні, на банківських рахунках у неї – 16 тисяч 340 гривень. Хоча свого часу компанія «Інтеагро», якою керувала Супрун, отримувала у банку «Україна» багатомільйонні кредити, які, до слова, і дотепер залишаються проблемними.

На тлі Тимошенко і Супрун депутат Київради, лідер Громадського активу Києва Олександр Пабат виглядає справжнім багатієм. Попри задекларований скромний дохід у 245 гривень він тримає у своєму автопарку дев’ять дорогих іномарок – Maserati Spider, Subaru Impreza, Mercedes-Benz 230, Porsche Carrera, Aero-8, Citroen C6, BMW-130, Subaru Forester та Land Rover Defender. Крім того, разом із дружиною (річний дохід – 68 тисяч гривень) вони володіють двома квартирами загальною площею 240 квадратних метрів, двома земельними ділянками (14500 квадратних метрів), двома гаражами. При цьому Пабат ніколи офіційно не займався бізнесом – спершу працював скромним начальником відділу реклами і будівництва АТ «Фінанси і кредит», згодом – заступником голови Святошинської райадміністрації столиці. Далі – лише громадська робота і депутатство у Київраді. І хто тепер скаже, що влада це не бізнес?

Найбагатший серед нинішніх кандидатів у президенти – Сергій Тігіпко. Він заробив понад 20 мільйонів гривень. Крім того, він володіє будинком (1252,2 квадратних метрів), квартирою (419 квадратних метрів) та земельною ділянкою (37 679 квадратних метрів). На банківських рахунках – 4 мільйони 251 тисяча гривень. Утім, все це для рівня Тігіпка – дрібнички. Оскільки відомо, що у 2007 році він продав «ТАС-Комерцбанк» шведському Swedbank. Сума угоди оцінюють в 735 мільйонів американських доларів. Відповідь на те, куди поділися ці кошти, декларація пана Тігіпка не дає. Принаймні, в нерухомість вони не вкладені, на банківських рахунках їх також немає.

Хтось скаже, що демонструвати своє багатство у державі, де більша її половина – бідняки, не зовсім правильно. Можливо, це й так, коли йдеться про бізнесменів. Але із кандидатами на посаду Президента – по-іншому. Адже із їхньої маленької неправди в офіційних деклараціях про доходи розпочинається велика брехня. Після цього говорити про такі поняття як чесність, відкритість, совість – зайве.

(Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG