Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці військових будинків у Львові стали заручниками непорозумінь


Львів – У Львові мешканці понад 100 відомчих будинків, які у підпорядкуванні Міноборони, стали заручниками непорозуміння між Львівською міськрадою і Кабінетом Міністрів. Міська рада готова взяти на баланс усі військові будинки лише за умови, якщо вони будуть відремонтовані.

На сьогодні 36 військових будинків передані урядом у комунальну власність. Для проведення у них капітального ремонту міськрада отримала з державного бюджету майже 50 мільйонів гривень. А ось ситуація з передачею ще 103 будинків невизначена.

Міськрада погоджується взяти їх на баланс лише за умови, якщо держава компенсує витрати за ремонт. За оцінками експертів, щоб понад сотню військових будинків привести у належний стан потрібно 70 мільйонів гривень. Це може бути субвенція з державного бюджету на капітальний ремонт та інженерні комунікації, або ж ці роботи мало б провести Міноборони.

Міністерство оборони передало на затвердження Кабміну проект розпорядження «Про передачу майнових комплексів військових містечок та житлового фонду у Львові». Мова йде не лише про 103 будинки, але й 6 земельних ділянок площею 7 гектарів, які міська рада мала б продати і за вилучені гроші провести капітальний ремонт військового житла.

Однак уряд не затверджує постанову і Львівська міськрада звернулась до Прем’єр-міністра з листом, повідомив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Юрій Голець.

«Чи ці кошти будуть у вигляді земельних ділянок, чи це буде пряма субвенція місту в сумі 66-70 мільйонів, це не є принципово. Це закон, що колишній господар має зробити ремонт», – зазначає пан Голець.

Військові десятиліттями очікують на поліпшення житлових умов

У західних областях України близько 11 тисяч військовослужбовців потребують поліпшення житлових умов, розповів Радіо Свобода начальник Західного квартирно-експлуатаційного управління Юрій Сокольвак. Цього року Держбюджетом не були передбачені гроші для будівництва житла для військових.

Юрій Сокольвак вважає, що військові будинки мають бути у комунальній власності. «Оці усі пропозиції, розрахунки уже пройшли погодження по усіх міністерствах. Зараз вони на погодженні в Міністерстві юстиції», – каже він.

Під час одного з останніх візитівдо Льова, прем’єр Юлія Тимошенко заявила, що продажем військових містечок успішно займається Міноборони, тому Львову їх не передаватимуть, а вигадають якусь форму компенсації. Однак, у мерії наголошують, ще жодної ділянки військових містечок ніхто не продав і вважають, що хтось із Кабміну має у цьому зацікавлення.

Тим часом мешканці будинків залишаються заручниками незрозумілої ситуації, бо живуть у жахливих умовах, а ще можуть залишились без електроенергії, тепла та води, бо інженерні комунікації потребують заміни.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG