Доступність посилання

ТОП новини

Участь у місцевих виборах у Косові склала 45 відсотків


За попередніми даними, які оголосила ввечері в неділю Центральна виборча комісія Косова, явка виборців на перші вибори, які організувала влада самого Косова після одностороннього проголошення незалежності від Сербії минулого року, склала трохи більше від 45 відсотків.

У виборах мерів та членів місцевих рад 36 міст і інших адміністративних одиниць Косова мали право голосу понад півтора мільйона виборців.

Президент Косова Фатмір Сейдіу високо оцінив виборчу кампанію і назвав ці вибори «історичним днем для Косова».

Як очікували, ці вибори могла бойкотувати значна частина косовських сербів, яких близько 120 тисяч.

Зокрема, в регіонах на півночі Косова, де місцеві серби становлять більшість, явка станом на денний час складала менш як 33 відсотки. Косовські урядовці назвали це число «задовільним».

До міжетнічної напруженості додавалася й політична – напередодні виборів погрози одне одному висловлювали представники косовськоалбанських політичних партій.

Через це влада вивела цього дня на чергування понад 5 тисяч працівників поліції.

Але на час закриття виборчих дільниць жодних інцидентів не зафіксували.

Албанська за національним складом влада сербського краю Косово односторонньо проголосила незалежність від Сербії в лютому минулого року.

Відтоді незалежність Республіки Косово як окремої держави визнали понад 60 країн світу. Це, зокрема, стосується США і більшості країн-членів Євросоюзу.

Серед тих, хто заявляє, що не може визнати таку незалежність, є Росія.

Сербія теж, відповідно до своєї Конституції, далі вважає Косово і Метохію автономним краєм у своєму складі.
XS
SM
MD
LG