Доступність посилання

ТОП новини

Китай і США консультуватимуться щодо Ірану і Північної Кореї


Голова Китаю Ху Цзіньтао після сьогоднішньої зустрічі в Пекіні з президентом США Бараком Обамою заявив, що вони погодилися продовжити діалог і консультації в пошуках вирішення проблеми з ядерними програмами Ірану та Північної Кореї.

Обама ж сказав, що США і Китай однаково вважають, що Іран має довести відкритість і мирне призначення своєї ядерної програми. За його словами, в іншому разі для Тегерана «настануть наслідки».

Президент США також повідомив про згоду китайського керівника, що шестисторонні переговори про ядерне роззброєння Північної Кореї мають поновитися якнайшвидше.

Обидва керівники виступили на прес-конференції після закінчення своїх переговорів.

Китай заявляє, що виступає проти поширення ядерної зброї і технологій, але не підтримує запровадження ще суворіших санкцій проти Ірану та Північної Кореї.

Ху Цзіньтао також заявив, що Вашингтон і Пекін мають намір провести консультації з торговельних проблем. На думку китайського керівника, для боротьби з протекціонізмом необхідні нові заходи.

Як сказав Обама після зустрічі з Ху, їхні країни сподіваються, що на саміті в Копенгагені наступного місяця вдасться досягти всеохопної домовленості про боротьбу з кліматичними змінами. За словами американського керівника, він хотів би, щоб цю домовленість почали виконувати якнайшвидше, навіть якщо вона не буде юридично обов’язковою до виконання.

Обама також повідомив, що закликав керівництво Китаю до переговорів із Далай-ламою. Пекін називає духовного провідника тибетців сепаратистом попри заяви Далай-лами, що він не домагається відокремлення Тибету.

Барак Обама в перебігу своєї 9-денної поїздки країнами Азії, першої на посаді президента Сполучених Штатів, уже відвідав Японію та Сингапур. Останнім пунктом його подорожі буде Південна Корея.
XS
SM
MD
LG