Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Україні і газова проблема – це лише дві складові битви за Східну Європу (європейська преса)


Прага – Вибори в Україні і газова проблема стали сьогодні центральними українськими темами багатьох європейських газет. Битва за Україну, яка розгортається на фоні газового наступу Росії у Європі та надзвичайно суперечливих президентських виборів в Києві, як вважають аналітики, продемонструє вже у найближчий час, де проходитиме кордон, що відділяє сферу впливу Росії від іншої Європи. Газети також друкують гостру критику впливових західних експертів на адресу української влади, котра «паразитує» на західних кредитах і не реформує свій енергетичний сектор.

Впливова «Файненшел Таймз» у статті про нові «газові страхи» на переговорах між Путіним і Тимошенко у Ялті пише не лише про можливу нову газову сварку між країнами, але й відзначає, що тут мають місце геополітичні амбіції, які визначають стосунки «між Росією та її колишнім васалом – Україною». Лондонська газета також наголошує, що на ці стосунки накладається ще й напруга передвиборної боротьби, коли не виключено, що нинішній Президент Віктор Ющенко сам зацікавлений у загостренні кризи в стосунках Москви й Києва, щоб таким чином погіршити імідж своїх конкурентів на президентство – Віктора Януковича і Юлії Тимошенко, про що стверджує один із колишніх кремлівських функціонерів. Хоча «Файненшел Таймз» цитує й інших аналітиків, котрі переконані саме у зацікавленості Кремля до загострити стосунки з Києвом, щоб таким чином вплинути на вибори Президента України. Лондонський часопис наголошує також на бажанні Росії включити Україну у сферу своїх «домінуючих інтересів, у той час, коли Київ прагне будувати мости на Захід, щоб вибратися з тіні Росії». Тому «Файненшел Таймз» виділяє слова експертів про те, що саме у цих газово-політичних боях, «у цій грі, як частині великої битви за Східну Європу, визначиться, де пройде межа, котра окреслює сферу впливу Росії. Чи це буде на східних українських кордонах, чи західних?»

Австрійська «Ді Прессе» публікує гострі критичні оцінки енергетичної політики української влади з боку Річарда Морнінґстара, радника держсекретаря США з енергетичних питань. Про відкрите невдоволення тим, що «Україна так і не навела порядок у своїй енергетиці», Морнінґстар сказав у середу в брюссельському аналітичному центрі з питань європейської політики. «Це трагедія України, що вона не змогла за останні 15 років використати шанси стати енергетично незалежною», – зазначив Морнінґстар і додав: «Я знаю багато фірм, котрі бажають інвестувати в Україні. Але вони не роблять цього через інноваційну кон'юнктуру в цій країні». Морнінґстар висловив, вже вкотре, здивування, що Україна використовує мільярди міжнародних кредитів для покриття оплати пенсій і зарплат, тоді як із великими труднощами знаходить гроші для розрахунків за російський газ. Радник Гілларі Клінтон також зауважив: «...нашим посланням Україні є чітка вимога: наведіть порядок у вашому енергетичному секторі». Американський експерт агітував у Брюсселі також за європейський газовий проект «Набукко» та участь у ньому Азербайджану, Туркменистану й Іраку, але висловив незгоду США щодо можливої участі в проекті Ірану.

Російська «Нєзавісімая газета» вважає, що «економічна безпека України – під питанням», маючи на увазі гострі проблеми Києва з державним бюджетом, що може призвести до глибокої соціальної кризи. Газета стверджує, з посиланнями на експертів, що нібито Віктор Янукович і його партія, ініціюючи нині відставку прем’єра Юлії Тимошенко, роблять тим самим «ведмежу послугу» собі. Колишній соратник Януковича, депутат парламенту Тарас Чорновіл сказав російському виданню: «Тимошенко вже почала кричати, що їй не дають працювати. Якщо відправити її у відставку, вона стане президентом».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG