Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії вважають, що кожний сам має вирішувати, проходити щеплення або ні


Рига – У Латвії офіційно оголошено епідемію нового грипу.У п’яти латвійських містах, зокрема і в Ризі, перевищений епідемічний поріг, є один летальний випадок. Міністерство охорони здоров’я оголосило підвищену готовність усіх медичних служб. Студенти останніх курсів медичних навчальних закладів готові до роботи з надання первинної й невідкладної медичної допомоги на час епідемії. Фахівці наголошують на важливості профілактики та уникненні паніки серед населення.

Поки що в Латвії рідко можна побачити людину в захисній масці, всі установи працюють у нормальному режимі. Тільки в окремих регіональних навчальних закладах введений карантин.

Латвійці не оминають публічних зібрань, зокрема 18 листопада у Ризі на святкування 91-ї річниці проголошення Латвійської Республіки зібралося декілька тисяч осіб.

Аналізи на виявлення вірусу грипу H1N1 масово не проводяться

Однак грип наступає. Про це свідчать черги в аптеках і на прийомах сімейних лікарів та збільшення викликів швидкої допомоги. Натомість назвати справжню кількість хворих на пандемічний грип неможливо, оскільки в Латвії у хворих із симптомами грипу лабораторні аналізи на виявлення «свинячого грипу» вже не беруть. За словами медиків, вірус H1N1 на сьогодні є єдиним поширеним у Латвії, до того ж вартість одного аналізу на виявлення пандемічного грипу – майже 100 доларів.

Ситуацію пояснив керівник Латвійського центру інфектології Яніс Кейш: «Починаючи від 11 листопада, після того, як стало відомо, що захворювання усіх осіб на гострі респіраторні захворювання, пов’язані з так званим «свинячим грипом», лабораторна діагностика більше не проводитися. Якщо б у цих дослідженнях був виявлений будь-який інший вірус, ми б продовжували проводити лабораторні аналізи. Це досить дороге дослідження, тому нам більше не треба витрачати кошти на те, що вже й так відомо».

Латвійський центр інфектології щоденно інформує міністерство охорони здоров’я про поширення пандемічного грипу, а також про загальну епідеміологічну ситуацію в державі. Міністерство охорони здоров'я країни звернулося з проханням до сімейних лікарів продовжити час прийому «гострих» пацієнтів, збільшити кількість візитів до домівок пацієнтів і забезпечити телефонні консультації.

Ліки будуть у достатній кількості

Медики наголошують, що для паніки немає ніяких підстав, оскільки для лікування вистачає медикаментів, людських ресурсів, а також місць у лікарнях. У більшості випадків хвороба протікає у легкій формі, про що свідчить і кількість пацієнтів стаціонару.

«Минулого тижня було таке побоювання, що ліків буде недостатньо. Але Державна агенція ліків уклала нові угоди з поставниками, зареєструвала багато постачань і цього тижня надійде ще 20 мільйонів необхідних медичних препаратів», – каже голова асоціації сімейних лікарів Латвії Сарміете Вейде.

Важливою передумовою боротьби з новим грипом лікарі бачать у щепленні. Однак поки що в Латвії немає вакцини проти грипу A/H1N1. Міністерство охорони здоров’я веде переговори з виробниками щодо постачання вакцини та з іншими країнами ЄС, які свого часу закупили вакцину і мають її надлишок.

Вакцина повинна бути у вільному продажу

Фахівці вважають, що вакцина проти грипу A/H1N1 повинна бути доступною на вільному ринку Латвії, щоб люди особисто могли вирішувати, чи потрібне їм щеплення, чи ні.

«Позиція міністерства така – вакцина повинна бути доступною усім, а не тільки окремим цільовим групам. Про це ми говоритимемо 1-го грудня у перебігу зустрічі глав міністерств охорони здоров’я ЄС у Стокгольмі. Ми там виступимо з такою пропозицією», – зазначила спеціаліст міністерства охорони здоров’я Латвії Інга Шмате.

Латвійські медики наголошують, що головна умова запобігання захворювання – це профілактика грипу, зміцнення імунітету. А страх і паніка – головні вороги у боротьбі.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG