Доступність посилання

ТОП новини

Про заокеанського в’язня Павла Лазаренка згадують на Дніпропетровщині


Портрет Лазаренка досі на видноті в холі облради
Портрет Лазаренка досі на видноті в холі облради

Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині неоднозначно сприйняли рішення американського судді зменшити термін ув’язнення колишньому українському прем’єрові Павлу Лазаренкові, якого за океаном визнали винним у корупції, відмиванні грошей і здирництві. Раніше суд у США засудив Лазаренка до 9 років тюрми, тепер цей термін скорочено на 11 місяців. На судовому засіданні Лазаренко пообіцяв після звільнення повернутися до України і «важко працювати», щоб очистити своє ім’я. Цим уже займається на Дніпропетровщині створена Лазаренком політична сила і його родичі. Вони досі мають вплив на місцеві політичні й бізнесові справи. Хоча цей вплив і зменшується.

Попри те, що колишній український прем’єр не був на батьківщині понад 10 років, сказати, що ім’я Павла Лазаренка на Дніпропетровщині не забули, – не сказати нічого. У кулуарах регіональної влади його досі згадують як людину ділову і дуже сувору до підлеглих. Однопартійці Лазаренка постійно передають землякам вітання від патрона. Ледь не щотижня прізвище екс-прем’єра лунає у місцевих топ-новинах. А якщо не його самого, так людей із політичної сили Лазаренка.

Десятки прибічників Павла Лазаренка, членів партії «Громада», про яку на всеукраїнському рівні дещо забули, на виборах 2006 року «в’їхали» на його імені до місцевих рад Дніпропетровщини. Їхні фракції доволі численні, разом із «регіоналами» складають політичну більшість і в Дніпропетровській міській і обласній радах.

брат Лазаренка

Того ж, 2006-го, на політичному Олімпі регіону з’явився другий Лазаренко. Молодший брат «каліфорнійського в’язня», Іван Лазаренко, вийшов із тіні і за менш ніж півроку і стрімко піднявся від керівника агропідприємства до заступника голови облради, фактично однієї із перших осіб в області.

Місцеві лазаренківці на партконференції
Втім, Іван Лазаренко, ставши «правою рукою» голови облради і керівником фракції імені брата в облраді, тримається досить скромно. Він наголошує, що фактичним керівником політичної сили є його старший брат, це він усім керує. Іван Лазаренко зазначає, що має змогу підтримувати з братом зв'язок у телефонному режимі і узгоджувати всі рішення.

Не дає про себе забути Павло Лазаренко й пересічним землякам. Тут у хід ідуть вітальні листівки з підписом «Лазаренко», прямі телемости для однопартійців, телефонні прес-конференції для журналістів. І щоразу гучні заяви з критикою української влади. З усього видно – екс-прем’єр у курсі подій і активно це демонструє.

Чого вартий останній скандал із убивством у центрі міста відомого бізнесмена, близького до групи «Приват», В’ячеслава Брагінського. Його колеги звинуватили у замовленні вбивства Павла Лазаренка. Реакція-спростування із-за океану була миттєвою.

«Головним ресурсом Лазаренка було саме прізвище «Лазаренко» – політолог

Попри інформаційні хвилі з Лазаренком на гребені, насправді політичні позиції «каліфорнійського в’язня» в регіоні слабшають, кажуть Радіо Свобода аналітики. Політолог Віктор Пащенко прогнозує, що на майбутніх місцевих виборах у травні 2010 року «лазаренківців» може очікувати провал.

За словами Віктора Пащенка, позиції в регіоні можуть зберігатись завдяки трьом факторам – матеріальний ресурс, організаційний і кадровий. Наразі, каже політолог, частину бізнесових активів постійно виводять зі впливу оточення Лазаренка. Він вважає, що організаційно головним ресурсом Лазаренка було саме прізвище «Лазаренко», але використання цього ресурсу не може бути постійним: «Лазаренко» – це був такий собі синонім регіонального патріотизму, але «лазаренківці» не продемонстрували цього регіонального патріотизму. Що ж до кадрів, вважає Пащенко, є досить вузьке коло осіб, які є близькими до Лазаренка – роки йдуть, і люди зневірюються.

Про втрату позицій Лазаренка свідчать і події останніх двох місяців. Дніпропетровські римо-католики остаточно відсудили у фірми, яку пов’язують з Лазаренком, будівлю свого храму. Тяганина тривала 10 років. Майже одночасно з посади гендиректора обласної телерадіокомпанії була зміщена Вікторія Шилова, депутат від Блоку Лазаренка в облраді. А нещодавно Дніпропетровська міська рада відмовилась присвоїти Павлові Лазаренку звання «Почесний громадянин Дніпропетровщини». У сесійній залі тоді пролунало: питання не на часі.

(Дніпропетровськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG