Доступність посилання

ТОП новини

Бюджет-2010 почекає до виборів?


Київ – Верховна Рада не схвалила в першому читанні проект державного бюджету на наступний рік. Депутати схиляються до думки, що в наступний рік Україна увійде без основного фінансового закону. Проте провідних кандидатів у президенти така ситуація влаштовує.

Бюджетний процес у Верховній Раді в четвер розпочався з інциденту. Депутат-бютівець Олег Ляшко посперечався із першим віце-спікером Олександром Лавриновичем, який головував на сесії, щодо порядку розгляду бюджету. Тоді депутат-регіонал Владислав Лук’янов спробував відтіснити бютівця від президії, ухопивши його за краватку.

Тож поки в сесійній залі слухали доповідь голови бюджетного комітету, в кулуарах обговорювали вартість зіпсованої краватки. У відповідь на запитання про ціну Олег Ляшко відповів: «Мені її подарували, але я думаю, що гривень п’ятсот». Натомість Владислав Лук’янов має з цього приводу іншу думку. «Ляшко сказав, що його краватка коштує три тисячі гривень. Або він мені збрехав, або вам», – сказав він журналістам.

В уряді – свої правила

Під час розгляду урядовий проект було піддано жорсткій критиці. Основні претензії до нього: бюджет укладений на основі бюджетного кодексу, на який Президент наклав вето. Також уряд не врахував у проекті бюджету закон про підвищення соціальних стандартів, який Президент підписав.

Лідер депутатської групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко запропонував взагалі повернути проект назад, до уряду. «Підхід, який демонструється урядом, підтриманий бути не може. Принаймні, з нашого боку. Оскільки він не враховує значної частини дуже важливих для української держави речей», – заявив В’ячеслав Кириленко.

У підсумку, депутати відмовилися схвалити висновки бюджетного комітету парламенту щодо проекту держбюджету на 2010 рік. Відтак парламентарі розглядатимуть проекту бюджету постатейно. «Тепер Верховна Рада змушена голосувати кожну поправку із тих кількох сотень, що поступили», – каже депутат-бютівець Сергій Соболєв.

У новий рік – без бюджету

На думку першого заступника голови бюджетного комітету регіонала Володимира Макеєнка, перспективи ухвалення бюджету на 2010 рік у цьому році є нульовими. «Хочу звернути увагу на інтерв’ю Прем’єр-міністра декілька днів тому. Коли вона сама сказала, що ми до цього бюджету повернемося після президентської кампанії», – зауважив Макеєнко.

Відтак уряд самостійно визначатиме державні видатки. У тому числі і на проведення другого туру президентських виборів. «Такі питання «розрулюються», – каже Володимир Макеєнко. – Я не обмовився. Вони не вирішуються, а саме «розрулюються» в робочому порядку постановою уряду».

«Сюрпризи» незатвердженого бюджету

Неухвалення закону про бюджет означатиме, серед іншого, що соціальні виплати, пенсії та зарплати працівникам бюджетної галузі будуть здійснюватися за бюджетним розписом минулого року. Державні доходи й видатки відповідатимуть минулорічним показникам.

На думку політологів, лідерів президентських перегонів влаштовує ситуація, коли держбюджет не ухвалено. Адже після обрання вони зможуть домогтися ухвалення зручнішого для себе головного фінансового документа держави.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG