Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко та Саакашвілі згадали Медведєва


Президент Віктор Ющенко (праворуч) зустрічає свого грузинського колегу Михайла Саакашвілі, Київ, 19 листопада 2009 р.
Президент Віктор Ющенко (праворуч) зустрічає свого грузинського колегу Михайла Саакашвілі, Київ, 19 листопада 2009 р.

Київ – Візит президента Грузії, друга та кума. У четвер у Києві проходила зустріч українського та грузинського Президентів. І, зважаючи, на близькість виборів в Україні, цілком імовірно, що це була остання офіційна зустріч Ющенка та Саакашвілі у ранзі президентів.

Будівництво євро-азійського транспортного коридору, як альтернативного шляху постачання газу до Європи через Україну та Грузію, вільна економічна зона у місті Поті та політика безпеки. Ці питання були головними під час зустрічі президентів України та Грузії. Утім, не обійшлося і без російського питання. Віктор Ющенко висловив сподівання, що до 2017 року Чорноморський флот Росії у Криму не посилюватиме своїх потужностей, а президент Дмитро Медведєв зважить на його листа щодо необхідності перегляду газових контрактів, після чого будуть проведені відповідні консультації.

«(Українсько-російська газова ) угода є непродуманою і носить у собі багато ризиків. Це й було мотивом звернення до президента Росії. Сподіваюся, що це звернення буде почуте і будуть проведені негайні консультації для того, щоб 2010 рік Україна та Росія зустріли з новими відносинами, розбудованими на більш ефективних та надійних принципах», – зазначив глава української держави.

А Міхеїл Саакашвілі назвав героїчним вчинком візит Віктора Ющенка до Тбілісі під час російсько-грузинської війни. Оскільки, говорить Саакашвілі, літак, у якому летів український президент, могли збити з лайнерів російського Чорноморського флоту, які тоді вийшли із Севастополя й прямували до Грузії.

Подякувавши Віктору Ющенку за підтримку, Міхеїл Саакашвілі зазначив, що українсько-грузинська співпраця є гарним підґрунтям для євроатлантичної інтеграції Києва й Тбілісі. «Співробітництво у різних галузях наших відносин є фундаментом «Східного партнерства». Зараз ми, як і Україна, підписуємо угоду з Європою про візові відносини», – зауважив Саакашвілі.

На українсько-грузинські відносини вибори не вплинуть

Оглядачі ж зауважують, що однією зі спільних рис президентства Саакашвілі та Ющенка є прохолодніші відносини з Москвою. І в Україні, і у Грузії упродовж останнього часу відбулася зміна влади й форсування євроінтеграційних процесів, зазначив у розмові з Радіо Свобода політолог Андрій Єрмолаєв. І це, на його думку, є спільним для двох країн. Але пан Єрмолаєв переконаний, що зміна керівництва як в Україні, так і в Грузії не вплине на стосунки між Києвом і Тбілісі.

«Після зміни перших осіб радикальних змін не буде. За нинішніх обставин співпраця, найімовірніше, буде з розвитком субрегіональних організацій, чорноморсько-економічного співтовариства. Можливо, у майбутньому з’являться трансрегіональні структури, каспійсько-чорноморські», – говорить Єрмолаєв. І, на думку експерта, саме у цій царині виникатиме багато українсько-грузинських точок дотику.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG