Доступність посилання

ТОП новини

Угорський досвід «стимулювання» комунальних боржників


Угорщина – Криза збільшила в Угорщині кількість людей, яким важко оплачувати комунальні рахунки. Наразі з боржниками чемно листуються, але «найбільших» неплатників таки викликають до суду. Ба більше: від березня наступного року тим, хто матиме великі комунальні борги, не просто загрожуватиме виселення із помешкання – за рішенням суду вони цілком можуть опинитися на вулиці. Найскладніша ситуація в регіонах.

Світова криза змушує угорських громадян затягувати паски, найважче ж ведеться пенсіонерам та безробітним. Люди скаржаться на те, що їхніх доходів ледве вистачає на харчування і воліють, щоб комунальники взагалі не нагадували їм у такій ситуації про поточні борги.

Однак такі листи-нагадування надходять мешканцям муніципальних квартир у провінції регулярно. Наприклад, у південноугорському місті Капошварі плата за опалення упродовж останнього року зросла удвічі. Відповідно – на стільки ж збільшилося й число боржників. Окремі пенсіонери заборгували за тепло майже усю свою річну пенсію, що становить приблизно 4,5 тисячі доларів.

Із квартплатою ще гірше: вже кожний другий мешканець боргує житлово-експлуатаційним службам Капошвара. Не відстають від цього міста і в сусідньому Сомбатгеї, це область Зала на південному заході країни.

Боржникам дають відстрочку


90-літній пан Іштван, або як його ще називають тут близькі люди Пішта-бачі, тобто дядько Степан, живе без газу і тепла – їх відключили за борг у 2 тисячі доларів. Поки трохи допомагають сусіди. Але Пішта-бачі ще торік втратив юридичне право користуватися муніципальним помешканням, і йому загрожує виселення, якщо до Нового року він не упорядкує свої боргові справи. Але стільки грошей у дідуся нема, оскільки пенсія в нього мінімальна.

І таких боржників багато. До деяких комунальники вже позиваються в суді. Керівник експлуатаційного підприємства у цьому місті Віктор Сіярто зазначив: «Хочу запевнити цих наших клієнтів, що на основі рішення власника будинку до кінця березня наступного року рішення суду не вступить у дію. Доти у жильців є можливість розв’язати свої проблеми».

Пан Сіярто мав на увазі 13 таких боржників. А якщо брати до уваги й інших, то назагал у Сомбатгеї мешканці заборгували комунальникам на суму в 143 мільйона форинтів (близько 750 тисяч доларів).

Хронічних боржників виселятимуть

Подібна ситуація і у місті Капошварі. Мешканці муніципальних квартир лише за опалення боргують відповідним службам 90 мільйонів форинтів (близько 500 тисяч доларів).

Юрист місцевого житлово-комунального підприємства Каталін Ярош, коментуючи ситуацію, що склалася, зауважила: «Проблеми жильців лягають важким тягарем на нашу організацію. Звичайно, ми зробимо все можливе, щоб вирішити це питання законним способом, щоб боржники все-таки могли розрахуватися з нами».

У Капошварі досі цього не змогли зробити 16 родин. Вони вже мають рішення суду на виселення з квартир. А назагал по місту набереться 60 помешкань, які мусять звільнити квартирні боржники.

(Угорщина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG