Доступність посилання

ТОП новини

Путін ставить на Тимошенко, а Янукович в запасі? (Європейська преса)


Прага – Низка європейських газет інформують про зустріч російського прем’єра Володимира Путін з українською колегою Юлією Тимошенко,вона відбулася у колишній приймальні президента США Франкліна Рузвельта в Лівадійському палаці української Ялти. Чимало оглядачів запитує, чого коштуватиме ціна газового компромісу між Путіним і Тимошенко, більшість західних аналітиків не переймається явною спробою Росії підпорядкувати собі за допомогою «газових грошей» майбутнього українського Президента. На Заході більше переймаються зростанням ціни на газ на початку наступного року і можливістю нових газових демаршів Росії, яка має з Європою дуже невигідні й для Заходу газові контракти.

Австрійська «Ді Прессе» написала дуже красномовне гасло «Путін і Тимошенко заодно». Газета наголошує, що український прем’єр гарантувала Путіну вчасну оплату всіх газових рахунків із Росії і безперебійний транзит російського газу, а той, знову на словах, пообіцяв, що не штрафуватиме «Нафтогаз» за недобір російського газу. Більше того, як інформує «Ді Прессе», за словами самого Путіна, «Газпром» і «Нафтогаз» домовилися про зменшені об’єми постачання газу».

Ще одна австрійська газета – «Дер Штандард» – запитує, яка ж ціна газового компромісу між Путіним і Тимошенко і того, що «Україна не лише купуватиме віднині менше газу в Росії.., але й у складній економічний ситуації викрутилася від явно болючих газових штрафів за недобір газу»? Газета також відзначає, що «наступного року напевно буде зростання цін на російський газ для Європи, і Путін при цьому наголосив, що плата за транзит газу через Україну на захід також зросте у 2010 році – десь на 60 відсотків».

«Москоу Таймз» зауважує, що Москва «зневажливо кпинить над Віктором Ющенком... і хвалить Тимошенко.., якій Путін міцно тисне руку при вході до Лівадійського палацу в Ялті». Газета також наголошує, що у 2010 році Україна платитиме «повну європейську ціну за російський газ, але при цьому зросте з 1,7 долара до 2,7 ціна за російський газовий транзит через Україну».

«Волл Стріт Джорнал» цитує європейських політиків, не схильних повністю довіряти Путіну і Росії, які стверджують, як, наприклад, комісар ЄС з енергетики Пієбалґс, що відімкнення газу з Росії цілком можливе. Хоча, зауважує газета, на відміну європейських домовласників, що бояться підвищення цін на російський газ, «керівники деяких європейських компаній таємно зраділи б, якби Росія знову закрутила газовий гвинт, – вони тоді купили б на світовому ринку газ, дешевший від російського». На думку «Волл Стріт Джорнал», найбільше постраждає від підвищення цін на російський газ Східна Європа..., « яка не може купити на Заході дешевший газ» із-за технічних причин. Газета також наголошує, що ціною України за вирішення її економічних і газових проблем будуть результати президентських виборів 17 січня 2009 року.

Чеська газета «Лідове новіни» вважає, що Тимошенко «обганяє своїх політичних конкурентів у газових справах із Путіним».Це й не дивно, пише видання, бо «Тимошенко, як «газова принцеса», збільшила своє майно торгівлею газом у 90-ті роки».На думку газети,
«вельми правдоподібно, що і в Ющенка, і в Тимошенко, є особистий інтерес у газовому бізнесі».

Інша чеська газета – «Днес» – відкрито кпинить над «грипозною панікою в Україні» і наголошує, що «в головній ролі тут прем’єр Юлія Таміфлюшенко (пардон, Тимошенко), яка набирає передвиборні очки своєю реакцією на епідемію небезпечного грипу». Чеська газета відзначає, що «у час оголошення Тимошенко епідемії грипу в Україні був один випадок захворювання на «свинячий грип», а нині померло від недуги загалом понад 300 людей..., тоді як у Чехії, де вп’ятеро менше люду, помирає під час щорічної епідемії до 2 тисяч осіб».

Російська «Время новостей» вважає, що тверді запевнення Юлії Тимошенко Путіну в Ялті щодо оплати російського газу можуть базуватися на можливому російському кредиті. Видання наголошує, що «до Криму, разом із віце-прем’єром і міністром фінансів Росії приїхав також головний фахівець Мінфіну з кредитів – заступник міністра Дмитро Панкін, що може означати обговорення на зустрічі Путіна з Тимошенко ймовірної фінансової підтримки України, що явно було б бажаним для президентських амбіцій самої Юлії Тимошенко». «Время новостей» також розуміє обурення прихильників Януковича, які прийшли до Лівадійського палацу в Ялті з плакатами: «Путін, не вір Тимошенко!», «Юля вдарить у спину!».Особливо пікантним був напис: «Юль, не зваблюй Путіна!»

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG