Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Польща взялися за створення спільного Європейського університету


Варшава – Наприкінці минулого тижня Міністерство науки та вищої освіти Польщі повідомило про плани створення українсько-польського європейського університету. Порозуміння щодо цього проекту досягли під час переговорів у Варшаві міністри освіти двох країн – Іван Вакарчук та Барбара Кудрицька. Договір про заснування українсько-польського навчального закладу можуть підписати ще до кінця цього року, заявили в польському уряді.

Українсько-польський європейський університет має бути явищем регіонального і транскордонного характеру. Навчальний заклад розміщуватиметься в Україні та Польщі, його фінансуватимуть обидві країни.

Коментуючи ідею створення українсько-польського університету, заступник міністра науки та вищої освіти Польщі Єжи Швед заявив Радіо Свобода: «Підписаний договір мають ще ухвалити уряди двох країн. Успіхом цього процесу вважаю саме факт, що досягнуто згоди стосовно змісту єдиного тексту договору. Тим самим усунули головні перешкоди до порозуміння, що ще донедавна були в офіційних документах кожної зі сторін переговорів. На мою думку, саме у цьому полягає наше досягнення».

Пан Швед каже, що досі каменем спотикання на шляху до створення українсько-польського університету були розбіжності поглядів обох сторін стосовно методів управління цією майбутньою навчальною установою.

Заступник міністра науки та вищої освіти Польщі також розповів про деякі подробиці переговорів у Варшаві міністрів Івана Вакарчука та Барбари Кудрицької.

Розраховують на субсидії ЄС

Обидві сторони хочуть, щоб новоутворений університет функціонував в європейській «болонській» навчальній мережі та отримав шанси подавати заяви на субсидії Євросоюзу на проведення дослідницьких проектів.

Важливо, що, крім українців та поляків, студентами українсько-польської вищої школи зможуть стати й громадяни інших країн.

У Любліні з нетерпінням чекають на створення у цьому місті українсько-польського Європейського університету. Саме люблінський академічний осередок впродовж минулих років став кузнею наукових кадрів обох країн.

Колишній канцлер Європейського колегіуму польських та українських університетів доктор Григорій Купріянович зазначає: «Із 2001 року почав існувати в Любліні Європейський колегіум польських та українських університетів, який мав започаткувати польсько-український університет. Досвід роботи колегіуму показав, що така польсько-українська вища школа потрібна, що вона дуже позитивно впливатиме на розвиток взаємин між обома народами, державами».

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG