Доступність посилання

ТОП новини

«Українську енциклопедію» боронитимуть живим ланцюгом


Київ – Живим ланцюгом рятуватимуть сьогодні столичне видавництво «Українська енциклопедія». Його Київська міська рада хоче виселити з орендованого приміщення попри мораторій парламенту.

Позбавити «Українську енциклопедію» орендованого приміщення хочуть депутати Київради – рішення про це вони ухвалили ще минулого місця. Проти виселення видавців із приміщення в центрі Києва виступають, зокрема, громадські діячі.

Із січня цього року в Україні запроваджений мораторій на виселення видавництв, книгарень та бібліотек із орендованих ними приміщень. Попри це, 29 жовтня цього року Київська міська рада ухвалила рішення позбавити Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» імені Миколи Бажана орендованого приміщення.

Будівлю мають намір передати Міжнародному благодійному фондові «Здоров’я майбутнього». Окрім «Української енциклопедії», виселення загрожує пошуково-видавничій агенції «Книга пам’яті України» та редакції дитячого журналу «Соняшник».

У видавництві «Українська енциклопедія» здивовані рішенням Київради. Директор видавництва Михайло Зяблюк заборгованість визнає, між тим наполягає: виселяти їх не мають права. У ситуації, що склалась, директор вбачає приватний інтерес нового власника орендованого приміщення.

«Вони просто мають претензію на цей будинок, хочуть його тихою сапою собі прибрати. А борги – у кого їх немає: і держава має, і Київська міська рада. Але ніхто ж не викидає їх із будівлі», – каже він.

Видавництво «Українська енциклопедія» звернулось до прокуратури з проханням роз’яснити ситуацію і не виключає, що в майбутньому доведеться шукати правди в суді.

Вирішуватиме Черновецький

Водночас у Міжнародному благодійному фонді «Здоров’я майбутнього», яке за рішенням міськради має заселити приміщення, запевняють, що договір поки не укладали. «Пан Черновецький поки це рішення не підписав. І я ще ні з ким не укладала договір», – каже президент фонду Анна Платок.

Голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець запевнив, що рішення столичний мер не підпише, якщо громадськість активно стане на захист видавництв. «Виконуватися, я думаю, воно не буде ніколи, тому що воно незаконне, суперечить не тільки законам, але й нормам моралі. Воно або буде скасоване через суди, або його сам Черновецький і не підпише», – додає депутат.

На таке рішення сподівається й українська інтелігенція – письменники, науковці, громадські діячі, серед яких Павло Мовчан, Іван Драч, Дмитро Павличко. Сьогодні вони захищатимуть видавництво на вулиці Богдана Хмельницького у Києві живим ланцюгом.

Напередодні у Києві з орендованих приміщень виселили, зокрема, видавничі організації «Україна», «Либідь», а також закрили спеціалізовані книжкові магазини «Поезія», «Книга поштою», «Книжковий світ», «Медична книга» та інші.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG