Доступність посилання

ТОП новини

Служба зовнішньої розвідки розсекретила архiви канцелярiї Скоропадського


Служба зовнiшньої розвiдки передала Українському iнституту нацiональної пам’ятi та Музею гетьманства архiвнi документи канцелярiї гетьманської управи Павла Скоропадського.

Як повідомив голова Служби Микола Маломуж, опрацьовані десятки тисяч архiвних документiв. Понад чотири тисячі матерiалiв стосуються гетьмана Скоропадського та його сина.

«Сподiваємося, що цi матерiали стануть хорошою основою для подальшого розслiдування i дослiджень», – заявив Маломуж.

Як уточнює прес-служба Служби зовнішньої розвідки, зазначенi документи виявили радянськi органи державної безпеки пiсля капiтуляцiї нацистської Нiмеччини в 1945 роцi в процесi розробки архiвiв Мiнiстерства внутрiшнiх справ Нiмеччини та канцелярiї української органiзацiї «Громада» в Берлiнi.

Iдеться про понад дві тисячі документiв, умiщених у 19 томах архiвної справи. Бiльшiсть документiв датованi 1935-39 роками. В документах iдеться про полiтичну ситуацiю напередоднi Другої свiтової вiйни. Переважна частина документiв – особисте листування Скоропадського з сином, який подорожував рiзними країнами свiту й намагався об’єднати навколо iдеї українського визвольного руху якнайбiльше людей.

XS
SM
MD
LG