Доступність посилання

ТОП новини

«Тварини – під контролем»


Київ – Гуляти зі своїми хвостатими улюбленцями власники тварин мусять лише у виділених для цього місцях, кожен кіт або собака мають бути зареєстровані, про їхню наявність (якщо йдеться при приватні будинки) має попереджати табличка. За порушення – середній штраф у 500 гривень. Принаймні це передбачає законопроект, який розглядає Верховна Рада. Наскільки ефективними стануть такі нововведення, якщо їх ухвалять?

Утримання будь-якої тварини – обов’язок не лише її господаря, а й держави. У цьому переконує Олег Новиков, депутат від «Народної самооборони», ініціатор законопроекту про котів та собак. (Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення України (щодо порушення правил утримання собак і котів та встановлення відповідальності за допущення володільцем агресивного поводження собаки, що створює загрозу безпеці людини). На думку парламентарія, такого безладу з утриманням тварин, як в Україні, немає більше в жодній державі світу. Депутат наголошує, що відповідальність власників собак, здатних бути загрозою для людей треба зробити суворішою.

Водночас, Олег Новиков пояснив у коментарі Радіо «Свобода», що він мав на увазі, коли писав у тексті законопроекту про необхідність встановлення попереджувальної таблички. «Якщо у людини є якась домашня тварина – чи кіт, чи собака, громадськість обов’язково про це має бути поінформована, – говорить депутат. – Тобто на дверях або паркані має висіти оголошення. Один із Ваших колег журналістів написав: «Новіков, побоюючись котів…» буде добиватися, щоб вішали про них оголошення. Але я хочу сказати, що собака, що кіт – це тварина, на яку може бути алергічна реакція».

Народний депутат також зауважив, що люди, в яких алергія, потрапляючи в гості до помешкання, де живуть тварини, можуть навіть впасти в кому саме через специфічну алергічну реакцію.

Антигуманним і абсурдним називає цей законопроект голова Київського товариства захисту тварин SOS Тамара Тарнавська. Як цей закон може виконуватися, запитує вона, якщо в Україні немає цивілізованих місць вигулу тварин?

«За що ж держава буде штрафувати власників тих тварин? Якщо б вони сказали, що у Вас на кожній вулиці є великі виділені майданчики для вигулу тварин, а хтось не користується ними, то це інше питання. Але ж цього немає. Це раз, а по-друге, реєстрація тварин в усіх європейських країнах не є обов’язковою. Це є українське ноу-хау, щоб просто знімати кошти з громадян – власників тварин», – зазначає голова товариства захисту тварин.

Агресивні собаки і коти

Киянка Ольга – власниця трьох котів. Найстарший мешкає в родині вже 6 років. Але ні він, ані його «менші брати» гуляти на вулицю не виходять, відтак жодних щеплень їм не робили, зауважує вона. До самої ідеї реєстрації домашніх улюбленців жінка ставиться скептично, каже, що ніхто не ходитиме по квартирах та не перевірятиме «їхні документи». «Це, може, неправильно. Але в нашій країні ніхто цим займатися не буде. Тим більше, я про своїх котів дбаю, нікуди їх викидати не збираюся. А собак реєструвати треба обов’язково, адже існують дуже агресивні породи, за якими треба слідкувати», – вважає любителька котів.

Основну увагу в законопроекті приділено правилам утримання бійцівських собак. Мета змін – зробити суворішою відповідальність власників таких псів. Якщо агресивний собака заподіє шкоду здоров’ю людей або їх майну, господар сплатить 1020 гривень штрафу, а тварину відберуть.

Речниця київського Центру ідентифікації тварин Галина Шевчук зазначила, що, якщо пес нападе на перехожого, власника такої тварини притягнути до відповідальності насправді дуже складно. Навіть якщо справу розгляне суд. «Власник просто ховає свого собаку. І коли виконавець приходить виконувати рішення суду, собаки ніби десь немає чи він навіть втік», – зауважує Галина Шевчук.

Штрафи та їх наслідки

Ще один аспект законопроекту, який розглядає Верховна Рада, передбачає штрафи за «невжиття заходів із прибирання екскрементів собак чи котів із місць загального користування». За кордоном цю проблему давно вже вирішили, і вирішили успішно, зазначає кореспондент Радіо «Свобода» у США Юрій Дулерайн. «В Америці є поліцейські офіцери, які їздять на мінівенах, якщо вони помітять, що ти не прибрав за своїм собакою, тобі можуть дати штраф. Вручать тобі квитанцію, і будь здоров», – каже він.

Без побоювань забруднитися можна гуляти і японськими парками. Про сумлінність тамтешніх власників собак розповіла киянка Інна, яка нещодавно побувала в Японії. «Власники японських песиків бігають за своїми собачками зі спеціальними сумочками і прибирають за ними. Кажуть, якщо японець не прибере за своїм улюбленцем, то він не зможе спати – бо буде соромно», – зауважила киянка.

Повертаючись до правил утримання тварин в Україні, господарям чотириногих друзів бракує не лише елементарної культури. Їм не вистачає гуманного ставлення до тварин. А на державному рівні його взагалі не існує, наголошує голова Київського товариства захисту тварин SOS Тамара Тарнавська. Якби було інакше, притулки для тварин не існували б винятково на кошти громадських організацій, стверджує вона. «Держава будує тільки концтабори для тварин, притулків в країні просто немає. А наслідком змін до закону (в репресивній його частині) я вбачаю тільки збільшення кількості безпритульних тварин саме на вулицях», – запевняє Тамара Тарнавська.

Захисники тварин зазначають, що в Україні вбивають вуличних собак та котів, замість того, аби стерилізувати їх. Натомість «двоногих тварин», які справляють свої природні потреби у ліфтах чи під’їздах ніхто штрафувати і не думає.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG