Доступність посилання

ТОП новини

Лінія високої соціальної напруги


Київ – Екологи б’ють на сполох: українська енергетична система розвивається, нехтуючи інтересами простих українців. Вони наводять свіжий приклад – будівництво стратегічної лінії електропередач, яку компанія «Укренерго» прокладає в Одеській області просто над приватними будинками. Це є порушенням міжнародних зобов’язань, вважають у Європейському банку реконструкції та розвитку, який кредитує будівництво. Самі ж енергетики переконані, що не мають іншого вибору.

Вже третій місяць село Усатове на Одещині перебуває в стані війни з компанією «Укренерго», яка будує нову надпотужну лінію електропередач (ЛЕП) через городи та помешкання. А в останні дні до протистояння долучилися понад 400 правоохоронців, які стали… на бік енергетиків.

«Енергетичну безпеку півдня України забезпечують за рахунок здоров’я наших дітей, яких в зоні будівництва живе більше трьохсот, – скаржиться мешканець села Усатове Олександр. – Над їхніми головами має пролягти лінія напругою понад 3000 вольт. Правоохоронці з собаками взяли будівництво у три кільця. Там гралися діти – через них просто переступали. Ми позиваємося з «Укренерго», до того ж санепідслужба не дала дозволу на будівництво. Проте нас обіцяють за допомогою виконавчої служби втихомирити упродовж трьох днів, просто розтоптати – без жодних документів».

Енергетики порушують закон і домовленості – екологи

На захист усатівців виступили Національний екологічний центр та Всеукраїнська екологічна ліга. Довкільники повідомляють, що проект лінії електропередач «Аджалик-Усатове», яка там будується, фінансує Європейський банк реконструкції та розвитку. Проект узгодили з ЄБРР та з місцевою громадою ще три роки тому, проте енергетики самовільно змінили його, заявляє координатор Національного екологічного центру України Юрій Урбанський.

«Досі Укренерго не надало матеріалів, які б на рівні екологічної експертизи обґрунтовували проходження ЛЕП через село. Замість однієї існуючої лінії «Укренерго» хоче прокласти через село подвійну. Але головна проблема – те, що «Укренерго», отримавши кредит ЄБРР і погодивши з банком проходження ЛЕП поруч із селом, на власний розсуд змінило маршрут», – наголошує Юрій Урбанський.

ЄБРР припинив фінансування – до кінця конфлікту

Такі дії «Укренерго» є порушенням міжнародних угод, і дають право припинити фінансування проекту, заявляє провідний радник ЄБРР Антон Усов.

«Ми розглянули проблему в ЄБРР на найвищому рівні, – каже він. – І звернулися до «Укренерго» з метою призупинення робіт. Нова лінія потрібна для стабільного електропостачання Одеси, проте ми припинили фінансування доти, доки не відбудеться всебічна оцінка ситуації».

«Недосконалі закони позбавили нас вибору» – «Укренерго»

За роз’ясненнями Радіо Свобода звернулося до компанії «Укренерго». Начальник відділу взаємодії з державою та ЗМІ Зиновій Буцьо пояснює, що енергетики будують лінію електропередач через село, бо фактично позбавлені вибору.

«Це неврегульованість законодавства, і невиконання закону на різних стадіях, – зауважує пан Буцьо. – Маємо десятки тисяч випадків незаконного будівництва в Україні. В нашому випадку, обрана для траси територія була перепродана, і за нашими законами нові власники могли не погоджувати будівництва. Тому проектанти підійшли до діючої лінії, і вішають на неї ще три дроти. Тому ставимо втричі вищі опори. Як кажуть спеціалісти, напруження магнітного поля під новою лінією зменшиться в три рази».

Причина конфлікту, вважає Зиновій Буцьо, в тому, що дехто з місцевих має біля ліній електропередач незаконне будівництво, і тепер боїться викриття.

За словами активіста Національного екологічного центру Юрія Урбанського, українські енергетики систематично завдають шкоди довкіллю та місцевим мешканцям. Він згадує будівництво Дністровської гідроакумулятивної станції, від якого потерпали декілька сіл, та спорудження Ташлицької ГАЕС під Миколаєвом, яке загрожує заповідним територіям. Тим часом Мінприроди ініціювало розслідування правомірності будівництва ЛЕП через село Усатове на урядовому рівні.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG