Доступність посилання

ТОП новини

У мусульман розпочався Хадж, паломництво до святої Мекки


Архівна фотографія. Під час хаджу в 2007 році
Архівна фотографія. Під час хаджу в 2007 році

Прага – Сьогодні у мусульман світу розпочався Хадж – паломництво до святинь Мекки. Мільйони мусульман подорожують до цих місць у Саудівській Аравії, щоб виконати щорічний ритуал, одну з п’яти засад ісламу. Але цього року лави учасників традиційних мусульманських молебнів можуть бути значно рідшими, бо заважає епідемія так званого «свинячого грипу».

Близько двох з половиною мільйонів мусульман із усього світу прибули цього разу до Саудівської Аравії, щоб взяти участь у щорічному Хаджі, ісламському паломництві до святих міст Мекки та Медіни. Спалах у світі нового грипу A/N1H1 вже призвів до зменшення учасників цьогорічного Хаджу, бо минулого року в ньому брали участь понад 3 мільйони мусульман.

Страхові перед грипом сприяло й те, що від недуги вже померли чотири паломники, хоча установи охорони здоров’я в Саудівській Аравії запевняють, що немає жодних ознак якогось посилення небезпеки від нового грипу.

Міністр охорони здоров’я цієї країни Абдалла ар-Рабія заявив, що Саудівська Аравія готова до прийняття гостей і до можливих спалахів нової недуги. «Я впевнений у наших силах та приготуваннях, – каже він. – Команда міністерства працює злагоджено, ми впевнені у наших діях і в засобах медичного обслуговування, котрих, у разі необхідності, є достатньо. Поки що моніторинг показує добрі результати, кількість випадків хвороби обмежена, і у найближчій перспективі ми не бачимо підстав для тривоги».

П’ятиденна проща складається з великої кількості ритуалів

Влада Саудівської Аравії вдалася до підвищених заходів медичного забезпечення і встановила обладнання для швидкого виявлення прочан із ознаками грипу. Понад сто тисяч поліцейських і сил безпеки патрулюють у Мецці та Медіні.

Хамідо Абдул-Рахім, канадець родом із Марокко, також прибув до Мекки для Хаджу. Він каже, що грип йому не страшний. «Ніякого грипу тут, дякувати Богу, немає. В Саудівській Аравії, окрім того, доступні й ліки, й лікарі всім доступні. Дякувати Богу. Я й не брав щеплення, я не боюся «свинячого грипу», дякувати Богу», – зауважив Абдул-Рахім.

Мусульмани стверджують, що Хадж нараховує вже тисячоліття, із часів пророка Ібрагіма (біблійного Авраама), а 14 століть тому пророк Магомет сам здійснив паломництво і зробив Хадж однією з п’яти підвалин ісламу.

П’ятиденна проща складається з великої кількості ритуалів, включно з тим, коли мільйони мусульман йдуть сім разів проти годинникової стрілки довкола Кааби (святині у формі великого куба в Мецці) під час обряду «таваф». В ісламі Кааба («Куб») – найсвятіше місце на Землі. Мусульмани цілують священний Чорний камінь, вмурований у стіну Кааби, і п’ють «святу» воду з колодязя Замзам у сусідній мечеті, найбільшій у світі.

Після ще низки обрядів і великого триденного свята Ід аль-Адха, відомого в тюркомовних країнах ще як Курбан-байрам, прочани часто відвідують інше святе місто Медіну, де пророк Магомет похований і де він жив частину свого життя.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG