Доступність посилання

ТОП новини

Наймані робітники не почуваються захищеними


Львів – Сьогодні на Львівщині на одне вільне робоче місце, за даними служби зайнятості, претендують 17 осіб. Відтак у цій ситуації люди у пошуках роботи не є захищеними перед роботодавцем. Львівська мерія попереджає городян про працедавців-шахраїв, які вивішують свої оголошення у невідповідних місцях і чиї пропозиції щодо працевлаштування є нічим іншим, як обманом.

Цю історію розповіли мені у Пустомитівському районі. Двоє молодих жінок влаштувались працювати у новозбудований ресторан. Протягом двох місяців вони мили приміщення, тобто виконували усю роботу до відкриття закладу харчування. Однак одного дня їм запропонували не контракт на роботу, а вказали на двері, не заплативши жодної гривні.

«Ми не маємо куди йти жалітись, нам ніде не допоможуть у цій ситуації», – каже одна з цих жінок.

Громадяни України сам-на-сам зі своєю проблемою – пошуком роботи

Це типова ситуація, коли працедавець використовує безкоштовну робочу силу протягом місяця-двох, зволікаючи з оформленням на роботу і з оплатою за виконану працю. Зрозуміло, що людина, яка не підписала жодної трудової угоди, не може відстояти свої права в судовому порядку.

Голова асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес каже, що у час нестабільної економічної ситуації, коли в області різко зменшилась кількість робочих місць (лише у Львові на 50 тисяч), людина легко потрапляє на гачок працедавця-шахрая і не може ніде захистити свої права.

«Сьогодні спостерігається тотальне явище, коли у нас різко зменшується кількість робочих місць. У цивілізованих країнах все простіше. Якщо порушуються права людини, вона звертається у суд, може оскаржити дії роботодавця. Україна специфічна держава і немає альтернативи для найманої людини. Вона залишилась один на один зі своєю проблемою, пошуком роботи», – зазначає Зеновій Бермес.

Спершу трудовий договір, а потім – робота


Юрист за фахом, народний депутат України Володимир Пилипчук радить людям не приступати до роботи, допоки вони не оформлять трудові відносини з роботодавцем. «Завжди краще вчитись на чужих помилках, аніж на своїх. Не можна нікому нічого довести, коли не маєш трудового договору», – каже парламентарій.

Львівська мерія попереджає львів’ян не працевлаштовуватись, згідно з оголошеннями, які вивішені у невідповідних місцях. Адже навіть невідомі адреси роботодавців. Є численні випадки, коли в оголошенні вказують контактний телефон, а внизу малопомітними літерами зазначають вартість хвилини розмови, яка є надто високою. З початку року 14 непорядних працедавців притягли до адміністративної відповідальності. Але насправді їх значно більше.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG