Доступність посилання

ТОП новини

У Хорватії пожвавлюється передвиборча кампанія


Загреб – Вибори президента Хорватії призначені на 27 грудня. За посаду глави держави змагатиметься 12 кандидатів. Спершу на президентське крісло було 19 претендентів, але державний виборчий комітет відкинув кандидатури семи осіб, котрі не зібрали 10 тисяч підписів виборців.

Громадяни задоволені, що нове законодавство створює додатковий бар’єр для претендентів на найвищу державну посаду. Необхідних 10 тисяч підписів не зібрала навіть популярна співачка Алка Вуїца. Отож виборці бачать різницю між шоу-бізнесом і політикою.

Виборча кампанія щойно розпочалася, й наразі можна говорити лише про початкові враження. Досі було проведено кілька опитувань. Згідно з ними, найбільше голосів у першому турі мав би здобути Іво Йосипович, кандидат від опозиційної Соціал-демократичної партії.

А його суперником у другому турі голосування, ймовірно, стане мер Загреба Мілан Бандич, котрий свого часу також належав до соціал-демократів. Але, звичайно, не буває виборів без несподіванок.

Сини славетних батьків

Главою держави хотіли б стати й Мирослав Туджман, син першого президента Хорватії Франьо Туджмана, та кандидат від правлячого Хорватського демократичного об’єднання Андрія Хебранґ, син колишнього комуністичного партизанського лідера.

В перегонах беруть участь і дві жінки – колишній міністр юстиції Весна Шкаре Ожбольт та голова Хорватської народної партії Весна Пусич, котрій, імовірно, надасть підтримку нинішній президент Стіпе Месич. Він в січні, після 10 років перебування на чолі держави, збирається піти на пенсію.

Ієрархи Католицької церкви вже закликали виборців не обирати президентом особу, подібну до нинішнього хорватського лідера Стіпе Месича. Не називаючи імен, консервативні ієрархи пропонують голосувати за такого кандидата, котрий виступає за збереження католицьких традицій і цінностей. Месич два рази поспіль став переможцем всупереч тому, що католицькі єпископи агітували проти нього.

(Загреб – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG