Доступність посилання

ТОП новини

Мусульманська громада Криму відзначає Курбан-байрам в умовах розколу


Міліціонери-мусульмани Криму також святкують Курбан-байрам
Міліціонери-мусульмани Криму також святкують Курбан-байрам

Сімферополь – Сьогодні мусульмани відзначають одне з двох найголовніших свят в Ісламі – Курбан-байрам, більш відоме у світі під арабською назвою Ід аль-Адха. Традиційно в Криму, де живе найбільша в Україні мусульманська громада, Курбан-байрам – дуже веселе і радісне свято. За рішенням кримського парламенту, сьогодні в автономії оголошений вихідним для усіх, хто сповідує іслам.

Свято Курбан-Байрам має давню історію. До речі, біблійну. Близько трьох тисяч років тому пророк Ібрагім (в біблійній традиції – Авраам), пообіцявши Богові принести в жертву свого сина, мав намір це зробити. Однак Всевишній, побачивши рішучість Ібрагіма дотримати слова, дозволив йому в жертву принести тварину – вівцю чи барана.

Один із лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів Радіо Свобода, що Курбан-байрам – головне і найшанованіше свято ісламу. За народними переказами вважається, що саме в ці дні відкриваються ворота раю, а всі шайтани в пеклі заковуються в ланцюги.

Це справді час радості і водночас час поминання покійних, а також час, коли мусульмани виявляють особливу повагу до старших людей. У дні свята обов’язково треба відвідати своїх батьків, родичів старшого віку, привітати їх і принести гостинці. Насамперед дають м’ясо принесеного в жертву барана чи іншої жертвенної тварини. Частину м’яса мусульмани роздають бідним і немічним. Тож Курбан-байрам називають святом жертвоприношення і святом милосердя, коли мусульмани можуть виявити всі свої найкращі людські якості.

Негаразди не затьмарять величі Курбан-байраму

Втім, і цього року в Криму його відзначають не без проблем. Рефат Чубаров розповів, що, святкуючи, кримські мусульмани сьогодні, все ж, згадують, що влада досі не дозволила їм збудувати Джума-джамі – Соборну мечеть Сімферополя. І нинішній святковий п’ятничний намаз тисячі сімферопольських мусульман відправляли просто неба, бо стара Кебір-джамі може вмістити лише 200 осіб.

На думку Рефата Чубарова, загальнополітична атмосфера в Криму не сприяє гідному відзначенню цього великого свята. Нещодавно Духовне управління мусульман України «Умма» висловило стурбованість тим, що в Криму розгорнута антиісламська кампанія. З цим погоджується багато кримських експертів. Один із них – аналітик Кримського Незалежного центру політичних дослідників і журналістів Ян Синицин – зазначив, що найбільша в Україні мусульманська громада Криму відзначає Курбан-байрам в умовах розколу та антиісламської кампанії.

Зокрема, триває протистояння між Духовним управлінням мусульман Криму та активістами світової ісламістської партії «Хізб ут-Тахрір». А останні повідомлення правоохоронців про арешт групи релігійних екстремістів з радикально-релігійного руху «Ат-Такфір валь-Хіджра» спричинили справжню хвилю антиісламських публікацій у пресі.

Проте муфтій мусульман Криму хаджа Еміралі Аблаєв, вітаючи єдиновірців з цим святом, заявив, що жодні сьогоднішні проблеми чи негаразди не затьмарять його величі. За словами муфтія, у депортації Курбан-байрам святкували напівпідпільно, а тепер, з ласки Господньої, – на своїй рідній землі і без жодних обмежень.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG