Доступність посилання

ТОП новини

Драматичний і оперний театри Донецька здобули статус національних


Донецьк – Донецька опера і драма тепер можуть представляти на міжнародному рівні культурні інтереси України. Президент Віктор Ющенко підписав укази щодо надання Донецькому академічному театру опери та балету і Донецькому обласному українському музично-драматичному театрові статус національних.

Необхідність змінити статус двох донецьких державних театрів назріла давно. Оскільки на Донеччині немає жодного навчального закладу, де б готували акторів чи працівників сцени, то шахтарська столиця зіткнулася із проблемою відтоку творчих кадрів. Найкращі актори покидають місто, щоб працювати у національних театрах у Києві, Харкові та Одесі. Крім того, підвищення статусу театрів вимагає наявності досить обізнаної і зацікавленої у театральному житті публіки. Її виховання потребувало багато часу, особливо після того, як усі вистави у драмі перевели на українську мову.

Вітаючи працівників театру, Президент Віктор Ющенко наголосив, що мистецтво має націоналізувати Донецьк. «Я добре знаю специфіку цього регіону і тому добре можу оцінити вашу місію і роль. Ваше творіння є дуже важливим для державного і національного становлення», – заявив глава держави.

«Відбулась історична подія»

Актори драми багато пережили, перш ніж отримати змогу працювати у театрі національного рівня, каже директор і художній керівник драматичного театру Марко Бровун.

«У цього театру була дуже складна доля, але все добре кінчається і в 2001 році цей театр став першим академічним у незалежній Україні. А сьогодні, на мій погляд, відбулась історична подія – держава має перший академічний національний український музично-драматичний театр. І це вже історія», – зазначив пан Бровун.

Художній керівник театру опери і балету Вадим Писарєв вважає, що його театр очікують зміни на краще, актори відчуватимуть стабільність, адже держава буде фінансово піклуватись про митців.

«Якщо ми вивозимо «Ромео і Джульєтту», так всі за кордоном знатимуть, що на Донеччині і Прокоф'єв народився, тут сильна трупа, театр національний – тобто він несе культуру не тільки українську, але і світову. По-друге, у нас у всіх буде вдвічі більша зарплатня, а це має зміцнити трупу», – зауважив Вадим Писарєв.

Незважаючи на свій високий статус, обидва театри не будуть переглядати нинішню політику роботи з публікою – вони обіцяють, що ціни на квитки не зростатимуть.

(Донецьк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG