Доступність посилання

ТОП новини

Нова туристична політика Риги або як латвійці та естонці новорічну ялинку ділили


Офіційний логотип проекту
Офіційний логотип проекту

Рига – LIVE RIGA – відтепер це новий бренд Риги. «Місто, до якого легко дістатися, але емоційно важко залишити» – під таким гаслом рекламуватимуть за кордоном Ригу. Столицю Латвії представлятимуть як чудове місце проведення зимових свят, наголошуючи, що саме у Ризі першою у світі була встановлена новорічна ялинка. Правда з цим не згодні естонці, які вважають, що батьківщиною першої новорічної ялинки був Таллінн.

В умовах економічної кризи розвиток туризму може сприяти покращенню економічної ситуації не тільки Риги, але й усієї Латвії. Саме так вирішили у мерії латвійської столиці і створили нове Ризьке бюро з розвитку туризму, до складу якого увійшли Ризька дума, латвійська асоціація готелів та ресторанів, асоціація туристичних агенцій Латвії та airBaltic.

Президент airBaltic Бертольд Флік, обраний головою правління нового Бюро, зазначив, що для розвитку туризму в Ризі, потрібні ефективні та професійні дії, а також новий рекламний підхід.

Головною платформою для реклами Риги стане інтернет-середовище. Вже створений новий сайт www.liveriga.lv. Рекламувати столицю Латвії, як новий центр міжнародного туризму, будуть також у міському середовищі, пресі, а також у популярних соціальних мережах, таких як YouTube.

Розвиваючи туризм, планують створити 10 тисяч робочих місць

Першими з новим образом Риги ознайомляться жителі важливих для латвійської столиці цільових ринків – Німеччини, Швеції, Росії, України, а також сусідніх Балтійських держав.

Планується, що в результаті активних дій питома вага ВВП у латвійській туристичній галузі збільшиться на 15-20 відсотків, на кожний мільйон залучених туристів буде створено 10 тисяч нових робочих місць, збільшиться туристичний експорт.

«Ми зацікавлені у тому, щоб в Латвії було більше туристів. Щоб ми створили більше робочих місць у готелях, ресторанах, кав’ярнях. Щоб у таксистів було більше роботи, а також у наших музеїв. У всіх тих, хто пов’язаний із туристичною галуззю, щоб вони могли на цьому заробляти», – зазначив віце-мер Риги Айнарс Шлесерс.

Він обіцяє мешканцям та гостям Риги найкрасивіші різдвяні та новорічні свята. За його словами, усі потенційні туристи повинні знати, що Рига – батьківщина новорічної ялинки.

Перша різдвяна ялинка була встановлена у Ризі в 1510 році

Вважається, що перша новорічна ялинка була встановлена у Страсбурзі, однак історичні факти свідчать, що у Ризі на Ратушній площі (колись Ринковій) ще у 1510 році встановили різдвяну ялинку – на 95 років раніше страсбурзької.

На честь цього факту в Ризі на мостовій біля Будинку Чорноголових вмонтована плита, на якій у вигляді ялиночок кількома мовами написано, що саме на цьому місці стояла перша різдвяна ялинка.

Естонці не згодні, але ялинкової війни не обіцяють

Натомість естонці кажуть, що в Таллінні новорічна ялинка була встановлена ще раніш – у 1441 році. Однак ялинкової війни між латишами та естонцями не буде, вважає прес-секретар посольства Естонії в Латвії Крістіане Бієже. «Ні нічого такого ми не плануємо. В естонських історичних джерелах не згадується, що це конкретно була ялинка, мова йде тільки про Різдвяне дерево, це могла бути сосна чи ялівець», – зазначає дипломат.

На думку голови правління ризького бюро з розвитку туризму Бертольда Фліка, головне, що латвійці першими задекларували місце народження новорічної ялиночки. Це, як із Санта-Клаусом, місцем проживання якого визначена Фінляндія, хоча Санта є дітищем реклами.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG