Доступність посилання

ТОП новини

Польська вугледобувна галузь стала прибутковою


Варшава – Вперше за довгий час вуглевидобувна галузь Польщі стала прибутковою. Експерти вважають, що це стало можливим завдяки реструктуризації, яка у країні проводилася протягом останніх десяти років.

Вуглевидобувні підприємства Польщі, які до цього часу були збитковими, почали приносити прибутки. Дві з трьох головних компаній цього року заробили близько 23 мільйонів євро. Про це заявив віце-прем’єр-міністр, міністр економіки Польщі Вальдемар Павляк. А третя, хоч і не стала поки що прибутковою, не принесе державі збитків, сподіваються урядовці.

На найбільшому в Європрі гірничому заводі «Вугільній компанії», у польському місті Катовіце, Радіо Свобода повідомили, що реструктуризація вуглевидобувної галузі, яка протягом останнього десятиліття проводилася у Польщі, була шоковою, проте врешті-решт почала приносити результати.

Радикально зменшили кількість робочих місць

«Ключовим для процесу реструктуризації було збалансування кількості видобутого вугілля та потреб споживачів, також зменшення числа робочих місць на шахтах, – каже речник «Вугільної компанії» Збігнев Мадей. – Треба наголосити і те, що на польських шахтах масово не звільняли робітників. Держава силою закону виділила шахтарям, так званий «соціальний пакет», тому вони із власної волі залишали роботу, і при цьому ще й отримували за це гроші».

Нині у польській вуглевидобувній галузі працює 120 тисяч осіб, а це лише чверть від тих, котрі працювали раніше. Скажімо, у Сілезькому регіоні зараз діє 30 шахт, а колись їх було удвічі більше.

Упродовж десятиліття держава виділяла десятки мільярдів євро на реструктуризацію шахт та професійну перекваліфікацію шахтарів. І лише тепер шахти почали брати на роботу нових працівників.

«Позиція вуглевидобувної галузі у країні стабілізується. Ключове значення для справи має ухвалений урядом документ про енергетичну політику країни до 2030 року, – зазначає Збіґнєв Мадей. – Отож, у перспективі енергетика країни на 60 відсотків працюватиме на вугіллі. А нині цей показник дорівнює 90-95 відсоткам».

Польська вугледобувна галузь готова виконувати і зобов’язання щодо скорочення викиду в атмосферу вуглецю, чого від Польщі вимагає Європейський Союз, наголошує речник «Вугільної компанії». Саме для цього сьогодні велику увагу приділяють, так званому, «екологічному вугіллю», яке завдяки технологічній обробці при спалюванні виділяє набагато менше шкідливих речовин.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG