Доступність посилання

ТОП новини

ЄС не бажає підігрувати комусь із кандидатів на президентство в Україні (європейська преса)


Generic – A photo of International and Russian newspapers, Prague, 17Jun2009
Generic – A photo of International and Russian newspapers, Prague, 17Jun2009

Прага – Напередодні саміту Україна-Євросоюз, котрий проходитиме в Києві 4 грудня, в Брюсселі вважають, що упродовж більш як річного періоду, після вересневого 2008 року оптимізму у європейсько-українських стосунках на сьогодні багато що змінилося у гірший бік. Насамперед, у самій Україні. І сьогодні, як пишуть європейські газети, ЄС «не поспішає, щоб виручати будь-якого спеціального кандидата перед президентськими виборами 17 січня». Хоча у стосунках з НАТО, як пишуть чимало оглядачів у різних європейських виданнях, Київ намагається виглядати кращим, і це доводить нинішній саміт Північноатлантичного альянсу в Брюсселі.

Британська «Дейлі Телеґраф» відзначає, що у вересні 2008 року ЄС вирішив чіткіше підтримати Україну в її європейських намірах, бо був наляканий воєнним вторгненням Росії до Грузії. Але через рік після цього багато що, як зауважує британська газета, змінилося в європейсько-українських стосунках на гірше. І це, насамперед, політичний хаос напередодні президентських виборів 17 січня, заручником яких Брюссель бути просто не бажає. Цитовані «Дейлі Телеґраф» європейські експерти кажуть, що вони очікують подолання «розчарувань деяких країн ЄС Україною і відсутністю в Києві дотеперішнього прогресу» саме після виборів, коли можливо «відновиться вибухова енергія реформ» з боку оновленої влади в Україні. Євросоюз заявляє сьогодні устами своїх чиновників, що «Європа бажає повернення в Україні до правової держави і подолання корупції» і чесних, некорумпованих виборів, що гроші МВФ і європейських платників податків, наприклад, «не повинні використовуватися для фінансування виборчих обіцянок в Україні». Особливе занепокоєння в ЄС викликає нераціональне використання міжнародних кредитів та «балансування України на межі банкрутства», що знову загрожує Європі перебоями з транспортуванням російського газу. Тому в п’ятницю, як відзначає «Дейлі Телеґраф», у Києві не буде підписано фактично майже ніяких важливих документів, як планувалися раніше, і вкотре «команда ЄС повторить, що Україна – «європейська країна».., але непередбачувана навіть у віддаленій перспективі як країна-член ЄС, не дивлячись на всі старання Києва і щодо членства в ЄС, і в НАТО, чого прагнули українці після Помаранчевої революції».

Чеська «Днес» пише, що на саміті міністрів закордонних справ НАТО у Брюсселі серед інших актуальних питань було також і «зближення альянсу з Україною та Грузією». Газета наголошує, що «у четвер після обіду саміт НАТО заслухає представників України й Грузії, щоб обговорити, чи зробили обидві країни достатній прогрес на шляху до членства в НАТО».

Австрійська «Ді Прессе» також інформує, що саміт НАТО «заслухає міністрів закордонних справ України й Грузії про виконання умов для вступу цих країн до альянсу». «НАТО вже гарантувало вступ цих держав у лави Північноатлантичного блоку, але дату вступу залишило поки що відкритою», – наголошує впливове австрійське видання.

Європейські газети також відзначають, що сьогодні і завтра НАТО буде обговорювати свою «колективну стратегію в Афганістані», а незадовго перед цим Генсекретар НАТО Расмуссен висловив бажання бачити у наступному січні на міжнародній конференції з проблем Афганістану в Лондоні серед країн-учасниць також і Україну.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG