Доступність посилання

ТОП новини

Голови МЗС країн НАТО обговорюють ситуацію в Афганістані


Міністри закордонних справ країн-членів Північноатлантичного союзу розглядають сьогодні у Брюсселі подальші дії для стабілізації в Афганістані проти бойовиків «Аль-Каїди» та руху «Талібан».

Держсекретар США Гілларі Клінтон іще на борту свого літака на шляху до Брюсселя заявила, що очікує почути найближчими днями від союзників у НАТО нові заяви про надання своїх додаткових військ до Афганістану і про збільшення цивільної допомоги й коштів на розвиток Афганістану.

Президент Сполучених Штатів Барак Обама вже оголосив цього тижня, що його країна планує збільшити чисельність свого військового контингенту в Афганістані на 30 тисяч вояків.

Але при цьому він додав, що його країна може почати виводити свої війська з Афганістану вже від липня 2011 року, залежно від здатності афганських військ перебрати дотримання безпеки від військ іноземних.

Учора в Північноатлантичному союзі повідомили, що інші країни-члени НАТО домовились направити до Афганістану додатково ще загалом 5 тисяч військовослужбовців.

Таким чином, до наступного літа в Афганістані мало б бути понад 140 тисяч іноземних військових, із них майже 100 тисяч американських.

За останніми даними на жовтень цього року, військовий контингент США в Афганістані налічував близько 68 тисяч військовослужбовців, а кількість військових із інших країн – понад 36 тисяч.

Багатонаціональні Міжнародні сили сприяння безпеці (ISAF) із більш як 71 тисячі військовослужбовців, близько половини яких (майже 35 тисяч) складають війська США і в яких беруть участь загалом 43 країни, перебувають в Афганістані за мандатом Ради безпеки ООН і під командуванням НАТО.

Одночасно в Афганістані відбувається Операція «Тривала свобода» в складі коаліції під проводом США, що складається переважно з американських і афганських урядових військ.
XS
SM
MD
LG