Доступність посилання

ТОП новини

Діаспора допомогла Бесеску знову стати президентом Румунії


Траян Бесеску після перших результатів екзит-полу, оприлюднених у штаб-квартирі Ліберально-демократичної партії в Бухаресті, 6 грудня 2009 року
Траян Бесеску після перших результатів екзит-полу, оприлюднених у штаб-квартирі Ліберально-демократичної партії в Бухаресті, 6 грудня 2009 року

Прага – Наступні п’ять років президентом Румунії знову буде Траян Бесеску. У запеклій боротьбі з незначною перевагою він переміг у другому турі Мірчу Джоане. За даними Центральної виборчої комісії Румунії, Бесеску здобув 50,3 відсотка голосів, у його суперника 49,6. Так само як і Україну, Румунію охопила глибока економічна криза, а МВФ через політичну нестабільність зупинив фінансування Бухареста. Траян Бесеску обіцяє провести серйозні реформи, щоб вилікувати румунську економіку. Важливою темою передвиборних дебатів у Румунії також були відносини з Україною.

Упродовж кількох годин увечері 6 грудня Румунія «мала двох президентів»: нинішнього керманича Траяна Бесеску і його суперника – соціал-демократа, колишнього міністра закордонних справ Мірчу Дана Джоане. За даними більшості екзит-полів, з перевагою у два-три відсотки перемагав Мірча Джоане. Він радісно вітав своїх прихильників: «Це прекрасна ніч для демократії в Румунії. Це перемога, заради якої ми працювали. Я хочу подякувати вам, мільйонам румунів, які прийшли голосувати».

Але здивовані телеглядачі побачили, що виборцям також дякує інший кандидат. Траян Бесеску закликав не вірити даним екзит-полів, назвавши їх маніпулюцією мас-медіа. «Це перемога на виборах завдяки румунському народові. П’ять мільйонів румунів показали, що вони зробили чіткий вибір, вибір на користь модернізації Румунії», – заявив Бесеску.

Так само, як і в 2004 році, румунські соціал-демократи занадто рано почали святкувати перемогу. Оновлені дані екзит-полів і паралельний підрахунок голосів засвідчили, що Мірча Джоане здобув гірший результат, ніж думав.

Суперник Бесеску збирається йти до суду


Соціал-демократи думають про те, щоб оскаржувати офіційні дані виборів у суді. Про це оголосив чільний представник партії Лівіу Драґня. За його словами, є вагомі докази фальсифікацій, на які вказують і суперечливі дані екзит-полів, і масовий виборчий туризм, адже чимало румунів голосували на інших дільницях.

За оцінкою ж місії спостерігачів ОБСЄ, загалом вибори у Румунії відповідали міжнародним стандартам. Водночас ОБСЄ закликала без зволікань розслідувати повідомлення про порушення.

Як виглядає, Траян Бесеску здобув лаври переможця завдяки голосам із діаспори. За даними Центральної виборчої комісії, за Бесеску проголосували 115 тисяч румунів, які живуть за кордоном. Їх учетверо більше, ніж тих, хто підтримав Мірчу Джоане. А загальний розрив між кандидатами становить усього близько 70 тисяч голосів.

Траян Бесеску йшов на вибори із обіцянкою реформувати Румунію й зменшити вплив, як він вважає, корумпованих олігархів і медіа магнатів.

Два місяці до президентських виборів Румунія потерпала без діючого уряду. Тепер головне завдання президента – після консультацій з головними партіями швидко призначити нового прем’єра, який буде домовлятися про відновлення 20-мільярдного кредиту Міжнародного валютного фонду. Економічна криза вразила Румунію найбільше з усіх держав Євросоюзу.

Бесеску за подвійне громадянство для українських румунів

Перемога Траяна Бесеску також матиме вплив на сусідів Румунії, передовсім Молдову. Бесеску виступає проти молдовських комуністів, після того, як після виборів навесні в Кишиневі розгорілося насильство. Традиційно складними є відносини Румунії з Росією. Як вважають оглядачі, тактичною помилкою Мірчі Джоане є той факт, що він за останні місяці тричі їздив до Москви з таємними візитами, які так і не пояснив виборцям.

Важливою темою передвиборних дебатів у Румунії минулої п’ятниці також були стосунки з Україною. «Бесеску сказав, що рішення Гаазького суду віддати Румунії значну частину континентального шельфу біля острова Зміїний було перемогою його адміністрації. А Джоане звинувачував свого суперника в ізоляції Румунії від сусідів, зокрема, України й Росії», – зауважує оглядач Радіо Свобода Еуджен Томюк.

У відповідь Траян Бесеску сказав, що Румунія має добрі відносини з Україною, але водночас додав, що його мета як президента – домогтися, щоб українські громадяни румунського походження могли отримувати подвійне громадянство, так само як громадяни Молдови. Така вимога суперечить нинішнім українським законам.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG