Доступність посилання

ТОП новини

Горбулін: заява США й Росії про гарантії безпеки Україні є «визнанням вини»


Директор Інституту проблем національної безпеки при РНБО, колишній Секретар Ради національної безпеки і оборони Володимир Горбулін вітає заяву президентів США і Росії про гарантії безпеки Україні як неядерній державі. Водночас в інтерв’ю Радіо Свобода Горбулін наголосив, що така заява є «визнанням вини» перед Україною.

«Така заява… – це визнання своєї вини перед Україною, яка Будапештським меморандумом від 1994 року фактично залишила себе без ядерної зброї. Я думаю, що такого прецеденту не було і більше ніколи в світі не буде. І мені здається, не тільки Сполучені Штати і Росія, а взагалі весь світ заборгував Україні. Тому обидва президенти згадали в своїй цій заяві про гарантії Україні», – сказав Горбулін.

У п’ятницю США і Росія у спільній заяві підтвердили гарантії безпеки Україні, Казахстану і Білорусі як неядерним країнам по закінченню Договору про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь.

Минулого тижня, в 15-ту річницю підписання Будапештського меморандуму провідні українські державні, наукові та громадські діячі ініціювали проведення в Україні Міжнародного безпекового форуму навесні 2010 року.

Ініціативу проведення Форуму висунув академік Володимир Горбулін, колишній Секретар Ради національної безпеки і оборони України. Форум має започаткувати перший із часів підписання в 1994 році Будапештського меморандуму діалог експертів найвищого рівня про роль України у системі європейської безпеки.
XS
SM
MD
LG