Доступність посилання

ТОП новини

Університет Драгоманова святкує 175-річчя


Логотип сайту університету імені М.П. Драгоманова (http://www.npu.edu.ua)
Логотип сайту університету імені М.П. Драгоманова (http://www.npu.edu.ua)

Київ – Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова святкує 175-річний ювілей. У виші пишаються освітніми досягненнями й нарікають на нестачу приміщень.

Нині Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова вважається найбільшим із тих закладів освіти, які готують в Україні педагогічні кадри. Попри святковий настрій керівництво університету розповідає і про проблеми, головна з яких – нестача приміщень не лише для проведення навчання, але й для проживання студентів і викладачів.

Нині у виші навчається майже 30 тисяч студентів. Викладачів тут понад півтори тисячі. Серед почесних професорів, зокрема, українські президенти Леонід Кравчук та Віктор Ющенко, письменники Іван Драч і Борис Олійник. Навчальний заклад активно співпрацює з університетами в Європі, Азії та Америці.

За словами ректора Віктора Андрущенка, головна перевага університету над іншими педагогічними вишами – викладачі. «Серед усіх педагогічних університетів тільки у нас така когорта шанованих і видатних академіків. Що б не казали, але найголовніше – це кадри, адже є кадри – буде й школа», – каже він.

Натомість основною проблемою Віктор Андрущенко вважає постійні проблеми через брак території – як для навчання, так і для проживання студентів та викладачів. Ректор наголошує, що більшість корпусів розташовані у центрі Києва, і це є однією з причин, чому неможливо добудувати будь-які приміщення.

Болонська система не всім до вподоби


Студенти університету під сумнів якість освіти не ставлять, проте, як і в інших вишах, нарікають на Болонську систему. На думку студентки Інституту соціальної роботи та управління Національного педагогічного університету Діани, навіть викладачі поки не вивчили досконало принципи нової освітньої системи.

Одним із головних досягнень університету студентка вважає активну соціальну роботу викладачів та студентів. «Проводимо дуже багато різних акцій, спрямованих на роботу з дітьми, молоддю. Думаю, це те, що є великим плюсом як нашого інституту, так і університету загалом», – додає вона.

Донедавна вважалося, що Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова розпочав свою діяльність у 1920-х роках. Проте історичні розвідки довели, що заклад запрацював іще в 1834 році – як Педагогічний інститут при Київському університеті Святого Володимира. Менш ніж за століття він став фактичним спадкоємцем педагогічного напрямку університету.

Урочистості з нагоди ювілею розпочнуться в університеті 10 січня. У рамках святкових заходів – концерти, конкурси, всеукраїнська наукова конференція та церемонія нагородження викладачів. Окрім того, до ювілею готують низку нових книг: нині вже надруковано 140 наукових та науково-популярних видань, обіцяють 175 – по одному на кожен рік роботи університету.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG