Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборні рейтинги: соціологи кажуть про нові тенденції


Київ – Між Віктором Януковичем і Юлією Тимошенко збільшується розрив, а Сергій Тігіпко витіснив Арсенія Яценюка з трійки електоральних лідерів на президентських перегонах. Такими є дані останнього опитування громадської думки, які оприлюднив «ФОМ-Україна». Проте серед політичних експертів та соціологів багато тих, хто дивиться на оприлюднені цифри дещо скептично.

Якби голосування відбулося в останні дні листопада, то Віктор Янукович вийшов би у другий тур, набравши 29,8 відсотка голосів. Натомість Юлія Тимошенко вийшла б у другий тур із 14,8 відсотка. Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного «ФОМ-Україна». Ця соціологічна організація представляє московський Фонд «Общественное мнение» та «Українську маркетингову групу».

За даними опитування, лідер Партії регіонів упевнено перемагає лідера БЮТ у другому турі з відривом у 16 відсотків. У жовтні цей розрив, за даними соціологів «ФОМ-Україна», складав 11,6 відсотка. Натомість електоральний прорив здійснив Сергій Тігіпко. За твердженням «ФОМ-Україна», його рейтинг демонструє карколомне зростання. За місяць він збільшився з 1,6 відсотка до 5,7 відсотка. Також зростає рейтинг чинного Президента Віктора Ющенка: із 2,2 відсотка у жовтні до 4,3 відсотка в листопаді. А ось популярність Арсенія Яценюка зменшилася порівняно із жовтнем: із 9,3 відсотка до 4,8 відсотка голосів.

Як агітували, так і отримали

У соціологічному опитуванні, проведеному наприкінці листопада «ФОМ-Україна», було опитано 1000 респондентів у різних регіонах, похибка складає 3,2 відсотка. Керівник «ФОМ-Україна» Олександр Бухалов вважає таку вибірку цілком репрезентативною.

«Є грамотно складена вибірка, репрезентативна по всіх населених пунктах, включно із селами та селищами міського типу. За цієї вибіркою можна робити висновки по регіонах: Північ, Південь, Схід, Захід», – зауважує соціолог.

Великі зміни у цифрах Олександр Бухалов пояснює тим, що різні кандидати по-різному ведуть виборчу кампанію. «Сергій Тігіпко веде планомірну спокійну кампанію, – каже він. – У нього працює добре команда. Зокрема, оцінка його реклами одна з найпозитивніших. Щодо збільшення розриву між Януковичем і Тимошенко, то, мабуть, люди переоцінюють дії Прем’єр-міністра».

Результат сумнівний, тенденції точні ?


Натомість соціолог Ірина Бекешкіна вважає загальнонаціональне опитування у тисячу респондентів недостатньо репрезентативним. «Це для виборчих опитувань мало, – каже вона. – Тут важлива навіть не так кількість опитаних, як кількість точок опитування. Бо у двох містах, що розташовані поруч, може по-різному вестися виборча кампанія».

Політтехнолог Віталій Бала зауважує, що похибка у 3,2 відсотка є надто великою для того, щоб покладатися на дані цього опитування. «Якщо додаємо комусь три відсотки, а в когось три забираємо, то шість відсотків на результаті міняються. Це досить суттєво», – зазначає політтехнолог.

Феномени і заяви

Проте, якщо не з самими результатами, то з тенденціями у зміні рейтингів (що засвідчило опитування «ФОМ-Україна») експерти в цілому згодні. Утім, вони звертають увагу на своєрідний «феномен Тимошенко»: починаючи з 2002 року, на всіх загальнонаціональних виборах вона набирала більше голосів, ніж їй обіцяли соціологи. «Чи спрацює цей феномен на цих виборах, гарантії ніхто дати не може», – зауважує Ірина Бекешкіна.

Між тим, основні учасники президентських перегонів сьогодні виступили із заявами. Віктор Янукович заявив, що той, хто стане новим главою держави, має покласти край політичному протистоянню. А своїх суперників Янукович звинуватив у небажанні думати про майбутнє країни. Натомість Юлія Тимошенко заявила, що в Україні може відбутися олігархічний реванш і закликала не допустити в січні наступного року перемоги сил, які програли у 2004-му.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG