Доступність посилання

ТОП новини

«Венеція» Олександри Екстер за мільйон євро на аукціоні Сотбіс у Лондоні


Прага – Рекордний, у понад 21 мільйон євро, аукціон відбувся в Лондонському аукціонному домі «Сотбіс». На продаж була виставлена унікальна збірка малярських творів переважно російських митців першої половини ХХ століття, а також предмети ювелірного мистецтва, включно з роботами прославленої в Росії фірми Фаберже. Історія обох колекцій донедавна була оповита таємницею, адже їхні долі складались упродовж тривалого часу, включно з драматичними революційними подіями, воєнними і повоєнними десятиліттями. Нині стали відомі джерела їх походження і формування, названа ціна, що відповідає високому інтересу сучасників до творів мистецтва у світі.

Нащадки родини Романових – Великої княгині Марії Павлівни (1854-1920) та її чоловіка Великого князя Володимира Олександровича (1847-1909) представили на аукціон 48 предметів – золотих виробів Фаберже. Це переважно портсигари, запонки і шкатулки. Серед них за високим мистецьким рівнем фахівці виділили шкатулку з монограмою імператора й дарчою запискою Миколи ІІ російською мовою.

Понад 90 років вважалось, що ці предмети родини Романових втрачені. Нині відомо, що вони довгі роки переховувались у Швеції, куди потрапили в 1918 році від спадкоємців Романових через тодішнє посольство Швеції в Росії. Унікальності колекції додають такі особисті додатки до речей родини Романових, як сірники чи залишки тютюну в табакерках.

Збірку творів переважно російських художників надала на аукціон родина Шрайберів зі США. Серед них три полотна роботи Наталі Гончарової («Ваза з квітами», «Соняшники», «Натюрморт із квітами і рибами»), «Дорога в Кампані» Володимира Баранова-Россіне, два твори Бориса Григор’єва («Понт-Авен» і «Образи Росії») і твір Олександри Екстер – однієї з найталановитіших учениць київської школи Олександра Мурашка. Саме її «Венеція» (1925 рік) була продана за найвищу на аукціоні ціну – 1 мільйон 107 тисяч євро.

Аукціон зібрав у Лондоні багато колекціонерів, а також знавців і шанувальників мистецтва з Європи та США. На думку фахівців, він засвідчив, що найскладніший період – час глобальної економічної кризи – ринок із мистецтвом уже подолав. Фахівці стверджують, що хоч справжніх мистецьких раритетів в останні роки з'являється на аукціонах менше, ніж у передкризовий період, усе ж їхня ціна, як правило, тримається на традиційно високому рівні.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG