Доступність посилання

ТОП новини

Що очікувати від візиту віце-прем’єра Ізраїлю в Україну?


Віце-прем’єр Ізраїлю Авігдор Ліберман
Віце-прем’єр Ізраїлю Авігдор Ліберман

Київ – В Україні однією з головних тем є візит до Києва віце-прем’єра Ізраїлю Авігдора Лібермана. Він також є міністром закордонних справ цієї країни. Чим особливий цей візит, розповідає директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Особливість відносин України і Ізраїлю полягає в тому, що в Ізраїлі живе доволі велика українська діаспора євреїв-вихідців з України. І протягом тривалого часу саме ця група якраз і рухала вперед ці відносини, насамперед в економічній площині.

– Як Україна може вплинути на вирішення близькосхідного конфлікту? Адже багато років навіть країни-гіганти його розв’язати не можуть. Що може запропонувати Україна?

Нічого. Я думаю, що той факт, що останнім часом українські лідери не намагаються вийти з якимись своїми власними ініціативами є позитивом. Оскільки, як Ви сказали, навіть країни-гіганти не можуть запропонувати нічого, то й Україна в даному випадку може лише приєднатися до рішень учасників конфлікту і підтримати позитивні напрацювання в цьому напрямку. Нічого іншого.

– Які, на Вашу думку, можуть бути попередні підсумки візиту віце-прем’єра Ізраїлю Авігдора Лібермана до Києва?

Візит цей очікувався, хоча ставилася під сумнів дата. Очевидно, що Ізраїль хоче простимулювати Україну в зв’язку з солідарним голосуванням щодо сектору Газа. Також одне із завдань візиту простимулювати товарообіг між обома країнами. У зв’язку з кризою він значно впав. Тут якраз можуть бути і переговори про зону вільної торгівлі, можливо, буде спрощений режим перетину кордону з Ізраїлем. Візи, скоріш за все, не скасують.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG