Доступність посилання

ТОП новини

Нові економічні заходи Барака Обами


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах економіка подає перші виразні ознаки поліпшення. Цій довгоочікуваній тенденції президент США Барак Обама присвячує свій виступ перед дослідниками Брукінгського інституту.

Як відомо, президент США Барак Обама збирається летіти до Норвегії, де має прийняти нагороду – Нобелівську премію миру, а потім відвідає Данію, де візьме участь у Копенгагенському саміті на тему боротьби з глобальним кліматичним потеплінням. І все ж промову у Брукінгському інституті він присвячує економіці, бо для американського суспільства найболючіше питання сьогодні – саме стан економіки.

Рецесія закінчується?

Поки що15 мільйонів американців лишаються без роботи. Багато хто змушений покладатися на власні заощадження і на урядову допомогу з безробіття і продовольчі купони.

Барак Обама не применшує глибини кризи: «Я усвідомлюю, що часи нині важкі. Члени нашої з дружиною родини теж залишилися без роботи. Ми теж не так далеко відійшли від труднощів з нашою власною заборгованістю. П’ять-шість років тому ми все ще сплачували наші студентські позички, все ще міркували: якщо сплатимо наші рахунки цього разу, від чого доведеться відмовлятися наступного місяця».

Необхідність створення нових робочих місць – чільна тема для виборних осіб: сенаторів і конгресменів, губернаторів штатів і мерів міст. Тому, коли тепер, згідно зі статистичними повідомленнями, рівень безробіття зменшився на 0,2 відсотка і становить 10 відсотків, це сприйняли як початок економічного оздоровлення.

Водночас, Бен Бернанкі, голова Федеральної резервної системи (це американський еквівалент центробанку) заявив, що хоча економічний стан залишається непевним і рівень безробіття все ще високий, але інфляція доларові не загрожує. Це ще одна позитивна ознака.

Нові економічні заходи

За повідомленнями представників Білого дому, президент Барак Обама пропонуватиме (у промові 8-го грудня) виділити 200 мільярдів доларів з Фонду програми полегшення з метою створення нових робочих місць. Ці кошти, за пропозицією Обами, мають піти на фінансування будівельних проектів – спорудження мостів, автострад, для теплоізоляції будинків та на проекти для малих підприємств – з тим, щоб вони могли наймати робітників.

Конгрес США у жовтні минулого року ухвалив план тодішнього президента Джорджа Буша асигнувати 700 мільярдів доларів для Фонду програми полегшення, з тим щоб врятувати від банкрутства найбільші банки та інші фінансові інститути. Але банки, одужавши, повертають ці позики швидше, ніж очікувалося, тож в уряду є невитрачені програмні кошти. Вони й підуть на створення нових робочих місць.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG