Доступність посилання

ТОП новини

Під Луцьком запрацювала фабрика Nestle – українсько-швейцарський інвестиційний проект


Луцьк – Перша черга найпотужнішого підприємства корпорації Nestle в Європі запрацювала сьогодні на Волині. Фабрика з виробництва продуктів харчування розташована в селі Смолигів поблизу Луцька. Сьогодні тут уже зайняті сотня працівників, у перспективі кількість робочих місць зросте до кількох сотень.

Швейцарська корпорація Nestle усе впевненіше завойовує позиції в Україні. Нині це один із найбільших харчових виробників на українських теренах та один із найбільших платників податку.

У грудні 2003-го компанія придбала акції ВАТ «Волиньхолдинг». Відтоді інвестори почали розширювати виробництво. Тепер на двадцяти гектарах поблизу обласного центру Волині запрацювали нові цехи, зазначає директор з корпоративних питань Nestle в Україні Геннадій Радченко. Нині підприємці вводять в експлуатацію лише дистрибуційний центр і склад сировини, але вже завершені роботи на промисловому комплексі. Тож другою чергою стане облаштування, обладнання цехів і адміністративних корпусів. На цей комплекс вже витрачено 220 мільйонів гривень.

Громада з того рада

Домовитися про розташування виробництва саме тут було нелегко – місцева громада вимагала серйозних компенсацій за зручну ділянку землі поблизу автомобільної траси на Львів, Тернопіль та кордону з Польщею. За минулий рік Смолигівська сільрада отримала від компанії 5 мільйонів гривень. Стільки ж коштів щорічно потраплятимуть до районного й обласного бюджетів. Гроші поклали на депозит, і вже почали користуватися відсотками – наприклад, закупили меблі для школи.

А ще корпорація будує дорогу та очисні споруди для цього села. Спершу волинян не дуже приваблювало те, що виробництво максимально автоматизоване – адже це означає невелику кількість робочих місць. Але в перспективі тут матимуть роботу близько 1200 осіб.

Агропромислові підприємства – крок до реформування села


Уже той факт, що на будівництві працювали місцеві будівельники, а сировину для виробництва інвестори планують брати тільки з України (нині половина сировини надходить з-за кордону), порадував багатьох учасників сьогоднішнього відкриття. Зокрема, і Президента України Віктора Ющенка, який з відвідин Смолигіва розпочав свій сьогоднішній візит на Волинь.

«Ми маємо нагоду сьогодні відкривати один із унікальних проектів, який говорить про те, що через кілька кварталів ми будемо мати на цьому майданчику найбільше в Європі виробництво харчових продуктів компанії Nestle. Те, що відбулося на ринкові сільськогосподарських продуктів за останні роки, говорить про одне: Україна рік за роком відновлює те, що колись називалося житницею Європи», – зазначив Президент. Він також зауважив, що за останніх чотири роки в українське село прийшло більше інвестицій, ніж за усі попередні роки української незалежності.

Фабрика випускатиме дитячі молочні суміші, кетчупи та соуси. Частково виробництво буде перенесене із селища Торчин, де створений відомий бренд «Торчинпродукт». Разом з тим у Торчині залишиться і розшириться асортимент виробництва майонезів. Нині усі працівники фабрики, окрім директора-швейцарця, є українцями. Середня зарплата робітника на виробництві складає півтори тисячі гривень. Іноземні фахівці приїжджатимуть сюди для навчання працівників середньої ланки, яким, до речі, запропонують пройти безкоштовні курси англійської мови. Адже, як повідомив у вітальному слові генеральний директор компанії Nestle в Україні Бруно Ле Сікле, компанія має довгострокові плани розвитку в Україні, особливо у Волинській землі.

(Луцьк – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG