Доступність посилання

ТОП новини

Українська міліція розшукує «засудженого в Росії втікача», який у Криму називав себе правозахисником


Марк Бен-Наїм
Марк Бен-Наїм

Сімферополь – Член української секції «Міжнародної амністії», координатор правозахисної групи «Півострів Криму», голова правозахисного центру «Свобода», кореспондент правозахисної газети «Правдошукач» – людину з усіма цими регаліями тепер розшукує міліція. Як повідомив Відділ громадських зв’язків головного управління МВС України в Криму, Марк Бен-Наїм – він же Олег Гельман, він же Олег Бондаренко – розшукується за підозрою у вчиненні низки злочинів. Із 1995 року його оголосили у федеральний розшук Росії як особу, яка була засуджена за низку злочинів, але переховується від правосуддя. Тим часом сам розшукуваний стверджує, що не переховується, а лікується і готується до нового протистояння з міліціонерами.

Марк Бен-Наїм з’явився у Криму лише кілька років тому і одразу розгорнув бурхливу публічну діяльність. На частих прес-конференціях він розповідав, що подав до різних судів, у тому числі міжнародного, позови з вимогою виключити Україну зі Світової організації торгівлі і Ради Європи, визнати МВС України «злочинною організацією», а нецензурні лайливі слова в українській і російській мовах – частиною іудейських молитов.

Згодом допомагав судитися з органами влади низці місцевих радикальних організацій проросійської орієнтації, правда, потім посварився із ними. Зрештою він подав до суду на начальника кримської міліції Геннадія Москаля, наполягаючи на незаконності його призначення. І це збіглось з оприлюдненням правоохоронцями інформації про те, що правозахисник Бен-Наїм був у Росії засуджений, але утік до Ізраїлю, де кілька разів міняв прізвище.

Геннадій Москаль
В інтерв’ю Радіо Свобода начальник кримської міліції Геннадій Москаль також розповів, що місцеві правоохоронці «мають питання до Бен-Наїма – Гельмана – Бондаренка» стосовно хуліганства, шахраювання та позбавлення його українського громадянства. Генерал Москаль стверджує, що ніякої політики чи інших неюридичних факторів, у тому числі помсти людині, яка його називає «бандитом» і «виродком», тут немає.

Де лікарня, в якій лікується розшукуваний?


До Марка Бен-Наїма додзвонитися було важче, аніж до заступника міністра внутрішніх справ Геннадія Москаля, але, зрештою, той погодився на спілкування і спростував усю міліцейську інформацію. «Немає ніяких кримінальних справ щодо мене, немає ніякого розшуку, постанову про це ніхто не виносив, – заявив Марк Бен-Наїм. – А написати, чим і займається пан Москаль, можна все що завгодно. Чому він це робить? Бо вчора відбулося перше засідання суду за моїм позовом про його зняття з посади».

Марк Бен-Наїм повідомив Радіо Свобода, що не переховується, а вже тиждень перебуває у лікарні в Севастополі, де лікується від хронічних хвороб, що загострилися через міліцейський тиск. Водночас, у кримському главку міліції наполягають на тому, що підозрюваний перейшов на нелегальне становище. Генерал Москаль заявив, що у жодній севастопольській чи сімферопольській лікарні правоохоронці його не знайшли.

Місцеві оглядачі тим часом зазначають, що конфлікт Марка Бен-Наїма з кримською міліцією вписався у протистояння генерала Геннадія Москаля з керівництвом парламенту автономії від Партії регіонів. Місцева преса пише, що воно все більше набирає політичних ознак і, очевидно, використовуватиметься у передвиборний період.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG