Доступність посилання

ТОП новини

Румунські ліві оскаржують результати виборів президента


Соціал-демократична партія, голова якої Мірча Дан Джоане програв друге коло президентських виборів, звернулася до Конституційного суду з проханням скасувати результати виборів.

Як заявив один із керівників партії колишніх румунських комуністів Лівіу Драґня, підставою для такого кроку мають стати, за його словами, численні фальсифікації й порушення під час виборів.

У понеділок переможцем недільних виборів офіційно проголосили чинного президента Траяна Бесеску, який кандидував на другий термін.

При цьому він переміг суперника лише ледь більше як на піввідсотка голосів – менш як на 70 тисяч із загалом майже 10 з половиною мільйонів дійсних бюлетенів.

Спостережна місія Організації з безпеки і співпраці в Європі заявила, що вибори відбулися переважно на рівні демократичних стандартів.

Новообраний президент має призначити кандидата на прем’єр-міністра, який має створити новий уряд, що отримав би довіру парламенту. Тільки після створення нового кабінету обіцяв продовжити співпрацю з ураженою кризою Румунією Міжнародний валютний фонд. У листопаді МВФ вирішив, що зупиняє черговий транш у півтора мільярда євро з загалом 20-мільярдної позики Румунії до формування нового уряду країни.
XS
SM
MD
LG